Életmód

2017.06.02. 18:10

Összenőve a mobiloddal - Ezek a jelek utalnak függőségre

A Phonebox felmérése szerint, ma Magyarországon, a felnőttek 80 százaléka rendelkezik okostelefonnal, legyen szó iPhone-ról, Androidos vagy egyéb, kevésbé ismert operációs rendszerrel felszerelt készülékről.

Balla Tibor

A tulajdonosok 90 százaléka érzi magát kimondottan kellemetlenül és feszülten, ha telefonja nincs elérhető távolságban a nap minden pillanatában.

 

Az alábbiakban láthatják a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket, amik okostelefon-függőségre utalnak és amikben a legkönnyebben magunkra is ismerhetünk:

Pihenés telefonnal

A felmérésből megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és okostelefonnal rendelkezők 90 százaléka rendszeresen használja telefonját szabadidejében szórakozásra, vagy unaloműzés gyanánt.

Az ebédnél gyakran híreket olvasunk

75 százalékunk használja az okostelefonját étkezések közben. Legyen szó akár reggeliről vagy ebédről, még akkor is, ha társaságban van.

Munka közben is

Ha van rá lehetősége, akkor szinte kivétel nélkül mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65 százaléka munka közben is használja magáncélra. Olyannyira, hogy van, ahol az összes dolgozónak minden reggel le kell adnia a mobiltelefonját. Akad olyan munkahely, ahol egy széfet is beszereltettek erre a célra. Sok iskolában vált szokássá, hogy óra előtt a tanár összegyűjti az összes mobiltelefont, és csak a tanóra végén osztja ki újra.

Telefonnal a párnák között

A tulajdonosok 80 százaléka használja a telefont még késő este is, lefekvés előtt, valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigolvasni az e-maileket, átfutni a Facebookot vagy híreket olvasni. Ez nem csak a mélyalvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti.

Vezetés közben is a kézben

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségünknek, ha a telefont még autóvezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a hagyományos értelemben vett telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelem-elterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30 százaléka rendszeresen használja és többször kézbe is veszi vezetés közben is a telefonját. Ez annál is inkább aggályos, mert nem csak veszélyes, de a KRESZ is tiltja, tehát súlyos tízezrekbe kerülhet a sofőrnek. Ma már a VÉDA rendszer, a telepített traffipaxok a telefonhasználatot is figyelik.

Természetesen a gyors ütemű technikai fejlődés velejárója az, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük okostelefonjainkkal, mivel megkönnyíti a magánéleti és munkahelyi kapcsolattartásunkat is. A fenti esetekben azonban nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul, és szinte teljesen feleslegesen is a készülékünk után nyúlunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!