Életmód

2015.08.16. 17:40

Paulina és a makacs pollenek

Az apja annak tudta be, hogy megfázik és attól náthás egész nyáron a lánya. Hogy csillapítsa a tüneteit, Paulina évekig pezsgőtablettás vízen élt, amitől teljesen megcsömörlött.

Szente Tünde

Amikor bedurrant a feje a szénanáthától, ismerőse adatott be neki valami injekciót, amitől három hétre tünetmentessé vált. Túlzott használatától azonban óvta, mondván tönkreteszi a veséjét, így elhagyta, és onnantól mással próbálkozott.Egyre sűrűbben hallotta, hogy a pollenallergia népbetegség, ami nagyobb odafigyelést érdemel az egészségügy, a törvényhozók és a lakosság részéről. Elindult valami, tavasztól őszig kifogyhatatlan téma a megelőzés, átütő változást mégsem tapasztal. Számára az igazi megpróbáltatások időszaka az augusztus, de előtte sem hibátlan az élete.

Februártól az éger és a mogyoró, márciustól a fűz, a kőris, a nyár, a nyír, a gyermekláncfű és a bükk virágzik, s ez így folytatódik a többi növénnyel egészen a fagyokig. Gyógyszerekkel, szem- és orrcseppekkel felvértezve próbál enyhíteni tünetein, de hiába. Rájött, hogy a parlagfű virágzásának első heteiben jobb, ha minél kevesebbet tartózkodik a szabadban, és már jóval előtte diétával, méregtelenítő kúrákkal, stresszmentes élettel kísérletezik. A szakorvosa elmagyarázta, hogy a szélporozta növények hímivarú virágairól nagy mennyiségű pollen kerül a levegőbe. Légvétel során ezek a pollenek bejutnak a légutakba, rákerülve a nyálkahártyára, az arra érzékenyeknél allergiás reakciót váltanak ki. Márpedig az arra érzékenyek száma hazánkban becslések szerint egymillió fő, plusz ő.

A híradások szerint a hatóságok erősen figyelik az elhanyagolt földterületeket, állítólag büntetik is a gazdáikat, de ebből ő nem érez semmit, sőt, augusztus végén irány a szemészet az elhatalmasodó kötőhártya gyulladásának megfékezésére.

Ami a legszebb az egészben, hogy az ételkereszt allergiák tovább bonyolítják Paula életét. Kimutatták, hogy bizonyos ételek fogyasztásával felerősödnek vagy kiváltódnak a tünetek, s mint kiderült, ezeket az élelmiszereket egész évben ajánlott kiiktatni az étrendből. Olyanok váltanak ki keresztallergiát, mint a dinnyék, a tökök, a barackok, a körték, az almák, a szilvák, a magvak, a paradicsom, a zeller, a sárgarépa, a fehérrépa, a burgonya, a kivi, a banán, a narancs, a bab, a borsó, a lencse, a méz, a kömény, a koriander. Mivel egész szezonban allergiás a különböző pollenekre, eléggé aggasztó ez a lista.Amikor szóba kerül társaságban, hogy a szervezet jelzi, mire van szüksége, Pólika gúnyosan megjegyzi, „hát persze, tudna mesélni, mi mindent kíván a nem ajánlott élelmiszerek sokaságából az ő teste és lelke”. Az amerikaiak is imádják a mogyorót, a fogyasztásába bele is hallnak jó néhányan.

A neten elindult vitát követve újabban azt is megtudta, hogy a költőket egykoron dalra fakasztó, szépséges nevű Ambrosiának a teremtéstől rendelt feladata, hogy megóvja a termőföldet a kiszáradástól, és ha nincs megműveletlen terület, olyankor visszafogja magát a szaporodásban. Mekkora szerencse, hogy a növény milliónyi apró magvacskája negyven évet is képes várni a sorára. Na, nálunk ennyit nem kell dekkolnia. Ja, és a potenciális, a természetes ellenségei odahaza, az őshazában, Észak-Amerikában maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!