Életmód

2015.03.26. 17:48

Penicillin-allergia

A penicillinek és származékaik enyhe-középsúlyos, penicillinre érzékeny baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmasak. Ám vannak, akiknél allergiás reakciót vált ki, ez tulajdonképpen a gyógyszer egy mellékhatása.

Általában a betegek 1 százalékánál fordul elő, kevésbé súlyos esetben hasmenés, hányinger, viszketés, esetleg egyéb kórokozók okozta felülfertőzések formájában. Súlyos esetben, az alkalmazás után néhány órán belül viszketés, kiütés, ödéma, súlyossá váló anafilaxiás reakció, epilepsziásokon görcsöket is provokálhat. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, a gyógyszer alkalmazását abbahagyni. Anafilaxiás reakció a betegek nem több mint 0,01 százalékánál fordulhat elő, és az is ismeretes, hogy keresztérzékenység mintegy 10 százalákos gyakoriságú a pencillinszármazékok és más antibiotikumok között. A penicillinérzékenységet minden esetben közölni kell a kezelőorvossal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!