Életmód

2016.03.06. 07:37

Plasztikai műtét teljesen ingyen: mutatjuk a feltételeket

A plasztikai műtétek már itthon is egyre népszerűbbek. A szépészeti beavatkozások több százezer forintba is kerülhetnek, így viszonylag kevesek engedhetik meg maguknak.

Bizonyos esetekben viszont nem az esztétika miatt szükséges a műtét, hanem egészségi okokból. Ilyen helyzetekben elképzelhető, hogy a műtétek árát teljes mértékben állja az OEP.  A Pénzcentrum most mutatja a feltételeket.

Mellplasztika, arcplasztika, fenékplasztika, intimplasztika... manapság egyre nagyobb divatja van az ilyen jellegű beavatkozásoknak. Ez azonban nem olcsó mulatság, a legolcsóbb műtét is több százezer forintot kóstál. Bár sokan nem tudnak róla, bizonyos esetekben nem az esztétika miatt szükséges a műtét, hanem egészségi okokból. Ilyen helyzetekben van rá mód, hogy a betegeknek egy fillérjükbe se kerüljön az operáció.

A plasztikai beavatkozások több százezer forintba is kerülhetnek, így viszonylag kevesek engedhetik meg maguknak.

Mint az a fenti ábrából látszik, alsóhangon több százezer forintos beavatkozásokról van szó. Bizonyos esetekben azonban van arra mód, hogy a páciens egy fillért se fizessen a műtétekért cserébe.

Fontos megjegyezni, hogy csak azokat a plasztikai műtéteket finanszírozzák, aminél valamilyen funkcionális korrekcióról van szó, vagyis az egészség szempontjából jelentős. A csupán esztétikai beavatkozásokra nem lehet igénybe venni a támogatást.

- tudta meg a Pénzcentrum az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

A beavatkozás orvosi indokoltságát a kezelőorvos mérlegeli, az adott betegség kezelésére vonatkozó szakmai irányelvek és döntési szempontok alapján.

A plasztikai sebészet körébe tartoznak a rekonstrukciós vagy helyreállító operációk, amelyek a fejlődési rendellenességek, baleseti vagy égési sérülések, illetve műtét okozta torzulások (pl. daganatok eltávolítása esetén), hegek korrekcióját jelentik - tájékoztat az OEP.

Többek között ezeket a műtéteket támogatják:

2015-ben összesen 6500 plasztikai célú beavatkozást finanszírozott az OEP, több mint 1,1 milliárd forint értékben. A betegek többsége felnőtt volt, de a 18 év alattiak körében is viszonylag sok műtétek hajtottak végre.

Gyermekeknél elsősorban az elálló fülek korrekciója gyakori, de a veleszületett rendellenességek, torzulások is javíthatóak plasztikai műtéttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!