Életmód

2016.09.01. 13:32

Sportok vízen, földön, levegőben - Dunaújvárosban és környékén (x)

Dunaújváros kitűnő földrajzi paraméterei sok olyan sport kipróbálását és gyakorlását teszi lehetővé, amelyeket más, szerényebb adottságokkal bíró településen aligha tudnánk kipróbálni. A Duna közelsége lehetővé teszi a vízisportok gyakorlását, a város környéke remek felfedezéseket adhat két keréken, és aki a magasba vágyik, az előtt is nyitott az út.

Sportok a Dunán – mindenkinek!

Dunaújvárosban meglehetősen régóta használják a Dunát különféle vízi sportok gyakorlására, így a kajak-kenusok például már 1953 óta eveznek a folyónak ezen szakaszán. A sportág számos kiemelkedő versenyzővel büszkélkedhet, akik közül többen is szerepeltek a magyar válogatott tagjai között a világversenyeken.

A városban nagy népszerűségnek örvend még a motorcsónakozás, mint sportolási lehetőség, évtizedek óta számos versenyt rendeztek és rendeznek mai is a Sport Club szervezői igen szép eredményekkel.

A vízi sportok elterjedésével a Dunán 1982-ben igény mutatkozott arra, hogy könyv formájában is kiadják a Duna vízisport térképét, így jelent meg A Duna vízisport-térképe Esztergomtól Dunaújvárosig című kiadvány is többek között a Cartographia Kiadó gondozásában.

Fedezzük fel Dunaújvárost és környékét két keréken

A kerékpározás szintén népszerű sportolási lehetőséget biztosít a városban, de ezt a sportot hobbi szinten is érdemes elkezdeni és űzni, hiszen élettani hatásai igen pozitívak, emellett számos szép tájat is felfedezhetünk a segítségével. Külön előnye, hogy bármelyik életkorban elkezdhető, így időskorban is kifejezetten ajánlott.

Dunaújváros környékének kerékpárral való felfedezésére több lehetőség is mutatkozik, ezek külön előnye, hogy gyakorlatilag sík terepek, vagyis szintemelkedéssel nem kell megküzdenünk. Mind a Duna gátjain, mind a Csepel-szigeten tehetünk kisebb vagy nagyobb túrákat, itt különösebb autós forgalomra sem kell számítanunk. Aki inkább zarándoklatként szeret kerékpározni vagy túrázni, az itt is megteheti: hiszen itt halad mind a Mária-út, mind a Magyar Zarándokút egy-egy szakasza.

A lovassportok nem véletlenül népszerűek az utóbbi időben: a lovaglás testet és lelket gyógyít, oldja a feszültséget, energiával tölt fel, a ló és lovas kapcsolat pedig még a legmélyebben gyökerező bajokra is gyógyír lehet. Lovaglásra és lovasoktatásra a közeli mezőfalván van lehetőségünk, ahol szép környezetben ismerkedhetünk a lovakkal és a lovaglással.

Repülés a levegőben

Szerencsére a repülés szerelmesei is bőven találnak maguknak lehetőséget a városban és környékén, hiszen a sárkányrepüléstől a tandemugrásig bármilyen légi sportot / kikapcsolódást kipróbálhatunk. A közeli Dunaferr Repülőklub keretein belül mind a motoros sárkányrepülést, mind a vitorlázó sárkányrepülést kipróbálhatjuk, a szakosztályok szép versenyeredményekkel büszkélkedhetnek. A kisapostagi repülőtéren minden évben rendeznek repülőnapot, ahol látványos légi parádéban gyönyörködhetünk, és ahol bárki közelebbről is megismerheti és felfedezheti a repülés világát, kapcsolatba kerülhet a szakosztályokkal is.

A sportokról bővebben

Aki a sportolás megkezdése előtt szeretne róluk bővebben is tájékozódni, annak remek sport szakkönyvek állnak a rendelkezésére, amelyekből bármelyik sporttal kapcsolatos információval felvértezheti magát. Így már előre tudni fogja, hogy az adott sporthoz milyen felszerelések, kondíció szükségesek, emellett számos inspirációt kaphatunk a szakkönyvekből, még azok is, akik eddig semmilyen sportot nem űztek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!