Életmód

2014.08.11. 12:59

Tanácsok a sikeres önéletrajz írásához

A jó önéletrajz nem születik csak úgy önmagától, bizony sok időt, és energiát igényel az, ha professzionális önéletrajzra vágyik, olyanra, amit szívesen, és büszkén ad ki a kezéből, küld el e-mailen (x)

Tekintsük át, hogy milyen dolgoknak kell feltétlenül szerepelniük benne.

Ha biztos benne, hogy önéletrajza átment az első benyomás rostán, megfelelő a megjelenése, a külalakja, rendben vannak a bekezdései, sőt még a karrier céljai is egyértelműen láthatóak belőle, ideje egy-két pillantást vetnie a sikerek, a relevancia, és a stílus témakörére.

Nézzük először a sikerek részt! Önéletrajza akkor lesz megfelelő, ha nemcsak tartalmazza az eddig elért sikereit, hanem alá is támasztja azokat számokkal, százalékokkal, és összegekkel. Viszont az is fontos, hogy a sikereket válassza el a felelősségtől. A megfogalmazásnál ügyeljen az egyes szám első személyű kijelentésekre.

Önéletrajza viselje magán a relevancia jegyeit! Ez azt jelenti, hogy annak tartalma épüljön a megpályázni kívánt állás köré, s tartalmazza az iparágra jellemző kulcsszavakat. Mindig tüntesse fel a lényeges információkat, mint például az elnyert díjakat, de a kevésbé lényeges tudnivalóknak már nincs helye az önéletrajzában, gondolunk itt az életkorára, a vallására, és a családi állapotára.

Stílusát tekintve ne tartalmazzon helyesírási hibákat, nyelvtani, és szintaktikai hibákat, mert ez nagyon le tudja húzni az esélyeit az állás elnyerésére vonatkozóan. A tartalom logikusan áramoljon, s legyen könnyen olvasható, érthető.

Ha úgy érzi, hogy önéletrajza megfelel a fenti tételeknek, akkor már nincs mire várnia, kezdjen el keresgélni állásokat Fejér megyében. A dolgozni.com álláskereső oldalra ugyan az álláshirdetés feladása ingyenes a munkaadók részére, de egyben azt is jelenti számukra, hogy meg kell jelölniük a munkavégzés helyét, másrészt feladni kívánt hirdetéseiket moderátorok olvassák át. Ez csak előnyös az Ön részére, hiszen így elkerülheti a duplikált tartalmak, és komolytalan álláshirdetések közötti válogatást. Eredményes munkakeresést kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!