Életmód

2015.11.05. 17:42

Táplálkozzunk tudatosan! - Inkább a jó minőségű élelmiszert vegyük meg, mint a gyógyszert

Dunaújváros - Manapság a médiában rengeteg szó esik az egészséges és főleg, a hazai élelmiszerek népszerűsítéséről. De hol is szerezhetjük be mindezt? Sokan a kényelmes hipermarketek helyett a piacot választják, ahol a legjobb minőségű gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat vásárolhatják meg közvetlenül a termelőktől.

Braun Dorottya

A városunkban a közelmúltban nyílt egy kizárólag egészséges és magyar termékekkel foglalkozó üzlet, amelynek tulajdonosával Schneider Szabolccsal beszélgettünk az egészséges táplálkozás fontosságáról és annak élettani hatásairól.

Szerencsére az utóbbi években nagy hangsúly került az egészséges életmódra. A dohányzók számának nagyfokú lecsökkenésével, a rendszeres mozgás bevezetésével bekerült az ún. „tiszta táplálkozás" is a köztudatba. Ez a diétának egy új fajtája, amelynek legfőbb szabálya, hogy lehetőleg egyáltalán ne kerüljön feldolgozott étel az asztalra. Ez azt jelenti, hogy az étel minél inkább felismerhető alapanyagokat tartalmazzon, közelebb legyen a természethez és jobban hasonuljon elődeink táplálkozásához. Kevesen tudják, hogy nem csak a zöldségekre vagy a gyümölcsökre kell vásárláskor odafigyelni, hanem a húsokra is. A nagy bevásárlóközpontok húspultjaiban kapható húsok többsége térfogatnövelővel, szójafehérjével és szőlőcukorral is fel vannak injekciózva az akár negyven százalékkal nagyobb súly elérése érdekében.

Schneider Szabolcs már évek óta az egészséges táplálkozás és a magyar élelmiszerek híve. Fotó: Braun Dorottya

Szabolcs elmesélte, hogy mindig is vonzódott a magyar és a külföldi gasztronómiához egyaránt. Évekkel ezelőtt, amikor még a fővárosban élt, elkezdett piacokra járni és kifejezetten hazai kézműves termékeket felkutatni, hogy minél jobb alapanyagokból készíthessék otthon a vacsorát. A tudatos és egészséges táplálkozás növekvő népszerűségét felismerve jött az ötlet, és a dunaújvárosi fiatalember néhány barátjával összeállt, majd egy állattenyésztő és mezőgazdasági képzés elvégzése után bele is vágtak a kolbászgyártásba tartósítószer és egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül. Eleinte kitelepülésekre jártak, különböző helyi fesztiválokon és rendezvényeken mutatták be saját termékeiket az érdeklődőknek. Később vetődött fel az a gondolat, hogy a piacon kívül Dunaújvárosban is lehetne egy olyan hely, ahol más kultúrák étkeihez szükséges alapanyagokat illetve kizárólag magyar kézműves termékeket lehetne vásárolni.

Szabolcs jelenleg a Kecskeméti Főiskola Kertészeti karán végez egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó képzést, így saját hústermékeik mellett a jövőben már saját készítésű savanyúságaikkal és lekvárjaikkal is megismerkedhetünk majd.

Napjainkban a modern, felgyorsult világban főleg kényelmi szempontokra hagyatkozva hajlamosak vagyunk inkább a gyors és kész ételeket előnyben részesíteni. Kevesebb időt fordítunk arra, hogy jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az asztalra, pedig a hipermarketekben megvásárolt génkezelt vagy adalékanyagokkal dúsított élelmiszer hosszú távon negatív élettani hatásokat eredményezhet. Ezért kétszer is gondoljuk meg, hogy mit és hol vásárolunk.

A paleolit étrend, divat vagy a jövő?

Az utóbbi években a „tiszta étrenden” kívül nagy népszerűségnek örvend a paleolit diéta, amelyet először 1975-ben Walter L. Voegtlin dietetikus fogalmazott meg. A paleolit diéta egy egyszerű, de vitatható felvetésen alapul. A paleolit időszakban élő ember még nem háziasította az állatokat, s a mezőgazdagsági termelés is ismeretlen volt A paleolit diéta kialakításán látszik, hogy a fejlett országok társadalmainak egészségtelen életmódjával kíván szembehelyezkedni, nem csoda, hogy az Egyesült Államokból indult világhódító útjára. Mint minden reform diétát, a paleolit táplálkozást is nagyon sokan megkérdőjelezték már, de tény, hogy rengeteg betegséget előzhetünk meg vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!