Életmód

2015.07.21. 18:42

Hogyan szedjük, tároljuk gyógyszereinket a hőségriadó alatt?

A rendkívüli hőség a gyógyszerek megfelelő tárolásával, valamint azok szedésével összefüggésben is körültekintést igényel.

Gallai Péter

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a csomagolásban elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk. Az olyan gyógyszerek, melyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, azaz 15-25 fok között tárolandóak. A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek eltartása 5-15 fok között történik, míg azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2-8 fok közötti az előírt hőmérséklet.

A készítmények egy részét fénytől védve is szükséges tárolni, ne hagyjuk tehát ezeket napsütötte helyen. A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatói erre vonatkozóan szintén tartalmaznak figyelmeztetéseket. Ilyen esetben javasolt elkerülni a napfényt, az annak kitett bőrfelületen pedig védőruházatot célszerű hordani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!