Életmód

2016.10.04. 08:10

Tényleg annyira drágák az ingatlanok New Yorkban, hogy nem fér el a fürdőszoba? (x)

Tényleg annyira drágák az ingatlanok New Yorkban, hogy nem fér el a fürdőszoba? (x)

A New York-i átlagpolgár leginkább egy kis alapterületű lakást választ otthonának, hiszen egy kisebb ingatlan bérlése jóval alacsonyabb költségekkel jár, főleg ha többen veszik ki azt.  A sok előny mellett ez jár némi hátránnyal is – mégpedig többek között azzal, hogy elég pici hely jutott a fürdőszoba kialakítására. Ennek eredményeképpen viszont igen nehézkesen férne el a mosó- vagy szárítógép egy-egy átlagos New York-i bérlakásban – így az emberek kizárásos alapon a mosodát választják arra, hogy ruháikat mindig tisztántarthassák.

Nálunk, Magyarországon az a bevett szokás, hogy aki csak teheti, saját mosógépet vásárol, és bár a szárítógépek használata is egyre inkább elterjedőben van, egyelőre jelentősen kevesebb lelhető fel egy-egy lakásban belőle. A saját tulajdonú gépek ellenére is gyakran előfordulhat, hogy egyszerűen nincs kedvünk nekiállni színek és anyagok szerint kiválogatni a ruhákat, és mosni, a végén pedig teregetni – persze megcsináljuk, mert szükséges de mi lenne velünk, ha a mosodába járás annyira elterjedt volna itthon is, mint Amerikában?

Ilyen hagyományokkal számunkra meglepő lehet, hogy az amerikai nagyvárosokban élők számára – legyen az akár New York, vagy bármelyik másik nagyváros – a mosodába járás ténye manapság már nem egy szükséges rosszként megélt dolog. Ennek a tevékenységnek gyakorlatilag kultúrája és hagyománya lett Amerikában, hiszen külön programnak, kikapcsolódásnak számít, hogy barátok, párok, lakótársak együtt járnak mosni, és amíg várják ruháik tisztulását, addig egy jó kávé mellett beszélgetnek, újságot olvasnak, vagy interneteznek. Szerencsére Magyarországon is találunk már erre néhány példát (www.mosodabudapest.hu) – így már mi is tekinthetünk a mosásra közösségi élményként, de akár egy jó kávé mellett lazítva is megvárhatjuk, míg kész lesz a mosás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!