Életmód

2015.07.16. 17:29

Tíz tény, amit nem tudott a dohányzásról

Egyre kevesebben dohányoznak az EU országaiban.

A 2015-ös Eurobarométer felmérés 2 százalékpontos csökkenést mért 2012-höz képest, azaz a dohányzók aránya 28 százalékról 26 százalékra csökkent

A legnagyobb, négy százalékpontos visszaesést a 15-24 év közötti korosztálynál mértek (29 százalékról 25 százalékra).

A svédek és a finnek között a legkisebb a füstölők aránya (11, 19 százalék), a legtöbb dohányossal Görögországban és Bulgáriában találkozhatunk(38, illetve 35 százalék).

A dohányosok 59 százaléka már próbálkozott a leszokással, 19 százalékuk az elmúlt 12 hónapban tett kísérletet a dohányzás abbahagyására.

Az elektromos cigarettákat az európaiak 12 százaléka próbálta (2012-ben 7 százalék).

Az elektromos cigarettát fogyasztók mintegy kétharmada nyilatkozta, hogy azt a dohányzás csökkentése vagy abbahagyása céljából próbálta ki - olvasható az eski.hu honlapon megjelent felmérésben.

Ugyanakkor az elektromos cigaretta a dohányzásról való leszokásban nem bizonyult hatékony eszköznek, mivel használata révén a korábbi dohányosok csupán 14 százalékának sikerült abbahagynia a dohányzást.

Az európai polgárok átlagosan 17,6 éves korukban kezdenek rendszeresen (azaz legalább hetente egyszer) dohányozni, ami nagyjából egyezik a korábbi felmérések adataival.

A dohányzás továbbra is a legnagyobb elkerülhető egészségügyi kockázatot jelenti az Európai Unió lakossága számára: évente mintegy 700 ezer halálozásért felelős.

A dohányosok mintegy fele esetében tapasztalható korai halálozás, ami átlagosan 14 elveszített életévet jelent.

Címkék#dohányzás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!