Életmód

2015.07.06. 13:15

Tűzoltók és a stressz

A mindennapok és a készenléti szolgálat során felmerülő stresszforrásokról tartott kötetlen beszélgetést a katasztrófavédelem Fejér megyei Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központjának szakembere július 6-án, hétfőn a dunaújvárosi tűzoltólaktanyában. A találkozó elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a munkavégzés során felmerülő stresszhelyzetekre, a problémák időbeni felismerésére és megoldására.

Egy amerikai álláskereső portál felmérés alapján az egyik legstresszesebb munkakör a tűzoltók tevékenysége. Ilyés András tűzoltó hadnagy, pszichológus részletesen ismertette a készenlét, a riasztás és a vonulás, valamint a beavatkozás során felmerülő feszültségforrásokat. Mint fogalmazott: a huszonnégy órás készenlét egyik jellemzője a kiszámíthatatlanság, vagyis a tűzoltók nem tudják, mikor és hova, illetve milyen esethez riasztják őket. Mivel a szolgálatban állandó készenlétben vannak, így az éjszakai pihenés sem teljes értékű. A riasztás minden tűzoltó szervezetére hatással van, már akkor, amikor megszólal a hangosbemondó. A beavatkozás során pedig a fokozott fizikai tevékenység mellett a lelki, pszichés megterheléssel is számolni kell. Emellett még – mint minden embernél – a magánéletben is felmerülhetnek problémák. Ilyés András tűzoltó hadnagy hozzátette, hogy mindenkinek az életében adódhat egy olyan helyzet, amely átmenetileg megterhelő. Ennek a megoldását, feldolgozását egyéni tanácsadással segíti a Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ. Sokszor már az is nagy segítség, ha beszélünk a problémáról, és az elmúlt egy évben már többen éltek ezzel a lehetőséggel. 

A stresszforrásokról az elmúlt hónapokban már a székesfehérvári és a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon is tartott kötetlen beszélgetéseket a területi egészségügyi központ pszichológusa. Júliusban a másik két szolgálati csoporthoz is ellátogat Dunaújvárosba, és a jövőben további, új témakörökhöz fűződő interaktív előadásokat is tervez a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!