Életmód

2016.03.16. 15:38

A retekből készített lé csillapítja az elhúzódó, makacs köhögést

Dunaújváros - A hosszú hétvége után kicsit döcögősen indult ez a csonka hét a piacon, de az már látszik, hogy egyre közeledik a húsvét.

Agárdy-Kovács Anita

A standokon csomóba kötve sorakoznak a hónapos retkek, ami isteni kísérője a füstölteknek

Mondom ezt azért, mert a legtöbben ezen az ünnepen - a karácsonyhoz kötődő ünnepi díszbe öltöztetett fenyőfához hasonlóan - barkafát díszítenek. Meg is érkeztek a dunaújvárosi piacra az ehhez szükséges alapanyagok: a barka szálja 50 forintba kerül, míg csokorba kötve 200 Ft-ot kell leszurkolnunk érte. Tojásdömpingről még nem beszélhetünk és a múlt hetihez képest sem változtak az árak (32 és 40 forint között kínálják a kofák).

A magyar konyha egyik alapvető hozzávalóját , a burgonyát egyre magasabb áron tudjuk beszerezni - jelenleg 180 és 200 forintért mérik kilóját, de szerényebb 150-es árral is találkoztunk, amihez jóval alacsonyabb minőség társult.

Továbbra is hódítanak a virágok: a szemrevaló vágott szálakból álló bokréták mellett a kiültethető primulák, jácintok, nárciszok gyönyörű színpompájukkal csalogatják a pultokhoz a vásárolókat. Szinte minden második-harmadik standnál található csillagvirág, amelynek csomagja 300 Ft-ot kóstál.

Érdemes időt szánni a minőségben és árban is megfelelő alma felhajtására , hiszen még mindig igen színes a kínálat. Az ára nagyon széles skálán mozog: néhol 150 forintba kerül kilója, míg máshol akár 500 forintunkba is kerülhet.

No, és ne feledkezzünk el a tavasz egyik nagy klasszikusáról, a hónapos retekről sem, aminek csomagja minimum 90 forintba kerül, de egyes helyeken 150 Ft-ot kérnek csomagjáért.

Talán kevesen tudják, hogy a retek remekül használható elhúzódó, makacs köhögés kezelésére. A köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup - amelynek a feketeretek az alapanyaga - a következőképpen készíthető el: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat kell fúrni, majd mézet kell önteni az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!