Életmód

2013.04.05. 17:02

Változó alvásciklus az óraátállítás miatt

Bő egy hete lépett életbe a nyári időszámítás, ami avval járt, hogy hatvan perccel előbbre állítottuk az óramutatókat. Egy órával kevesebbet alhattunk, ami sokakat megvisel.

Magyar Hajnalka

Persze nem önmagában az egyszeri egy órás alváshiány okozza a kellemetlenséget.  Az óraállítás a szervezet bioritmusába  avatkozik bele, s az alvásciklus változása  negatív hatással lehet. Levertség, bizonytalanság, szédülés jelentkezhet,  ami az érzékenyeknél akár egy hétig is eltarthat.  Az átállást megkönnyíti, ha ezekben a napokban nem fogyasztunk koffein tartalmú italokat. 
Eredetileg  az óraállítást azért szorgalmazták,  mert nyáron a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani.  Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás kedvező mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, vagy telkükön, kertjükben dolgoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!