Életmód

2013.02.10. 17:25

Végzetes fogmosás?

Igen ritka, betegség, mégis említésre méltó, hiszen egy olyan banálisnak hangzó dolog, mint egy egyszerű fogászati kezelés, sőt, akár egy durvább fogmosás is okozhatja. A szívbelhártya gyulladás, más néven endokarditisz azonban kezelés nélkül akár halálos is lehet.

Lovász Lilla

A szív belső felszínét alkotó endokardiumnak a kórokozók által okozott gyulladásos elváltozása akkor alakul ki, ha a véráramba jutott kórokozók vérlemezkék és véralvadék kíséretében megtelepszenek és szaporodásba kezdenek a szívbelhártyán, valamint a szívbillentyűkön. Ez rontja a billentyűk normális működését, a leszakadt részek pedig más szervekben is okozhatnak elváltozást. Márpedig kórokozók nemcsak olyan extrém esetekben juthatnak a véráramba, mint az intravénás kábítószer-adagolás, vagy akár egy fogászati, sebészeti beavatkozás. Míg előbbi szerencsére ritka, utóbbiak pedig orvosi ellenőrzés alatt zajlanak, egy egyszerű fogmosáskor keletkezett mikrosérülésen át a vérbe került kórokozóról valószínűleg nem is szerzünk tudomást, csak amikor már kialakulnak a betegség tünetei. Mivel a betegséget megelőzni könnyebb, mint gyógyítani, az olyan beavatkozásoknál, mint például a foghúzás, a gyökértömés, a mandulaműtét, vagy a gyomortükrözés, antibiotikummal kezelik a beteget a baktériumok megtelepedésének elkerüléséének érdekében. Ám, ha efféle beavatkozáson nem estünk át, mégis olyan gyanús tüneteket észlelünk, mint az ok nélkül fellépő láz, ízületi- és izomfájdalom, hidegrázás, fogyás, verejtékezés, tanácsos orvoshoz fordulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!