Életmód

2014.08.29. 13:31

Vendégünk: Bernáth Zsolt filmrendező

Be kell vallanom, aggódó apuka lettem.

Bernáth Zsolt

Számomra is meglepő ez a fordulat: korábban azt gondoltam, hogy lazán veszem majd az akadályokat, nem okoz gondot feltétel nélkül bízni a jövőben, az Életben, a Sorsban, a Gondviselésben, bármit is jelentsenek ezek a szavak, fogalmak. Ám mostanában olykor tűnődésen kapom magam, azon töröm a fejem, hogy mit adhatnék lányaimnak (az Aprónak, és a Már Nem Annyira Aprónak), amit magukkal vihetnek a jövőbe, milyen útravalót csomagolhatok a tarisznyájukba, ami nem lesz elavult már abban a percben, amikor kibontják. Ujjaim kopognak a billentyűzeten, és sorjáznak a mondatok, megszületik a Kézikönyv Az Élet Dolgaihoz munkacímet viselő használati utasítás első pár bekezdése. Valami ilyesmi:

A PASIKRÓL

Hát ez vidám dolog, meg néha szomorú is. Jönnek a fiúk, szépeket mondanak, lesz, aki virágot vesz neked, hogy ily módon fejezze ki, mennyire szeret, vagy mennyire tetszel neki. Illik elfogadni, és illik nem megsérteni őket, mert nagyon meg tudnak ám bántódni. Aztán majd meglátod, hogy melyik lesz az, akivel hosszú távon megosztod az idődet. Érdemes egyszerre csak egyet választani, tudod, bonyodalmas lehet, ha egy időben két randevúra kell menni, meg az sem jó, ha két fiú összeverekedik. Büszke lehetsz persze ilyenkor, de mégsem jó, ha bántják egymást. Honnan tudod majd, hogy melyik az igazi, amikor úgy istenigazából dönteni kell? Hát ez nem könnyű kérdés. Azt hiszem, a szíved tudni fogja. Akkor is, ha több igazi lesz. De azért olyan sokra ne számíts, az igazik nem jönnek csőstül. Ha meg tudod fogalmazni magadnak, hogy mi a fontos, azt is fel fogod ismerni, hogy jelölted kicsoda valójában. Mit tegyél, ha csalódtál, ha becsaptak, elhagytak? Ezt nem is kell mondani, hiszen úgyis azt fogod tenni, mint mindenki, aki így jár. Sírni fogsz, bánkódni, és azt mondod majd, hogy többet nem lesz senkid, hogy örökké egyedül maradsz. Így van ez rendjén. Aztán egy szép nap bemész egy pizzabárba, és a pult mögött ott mosolyog egy szép szemű srác...

A BARÁTOKRÓL

Azt hiszem ez még fontosabb, mint a pasik esete. Az életedben egy-két igazán jó barátod lesz csupán, legalábbis olyan, aki egész életedre elkísér. Akivel az sem baj, ha nem találkoztok pár évig, mert amikor majd újra összejöttök, ott folytatjátok, ahol abbahagytátok. Tőlük nem kell búcsúzni, nincs értelme szavakat fecsérelni ilyesmire, mert újbóli találkozásotok oly biztos, mint ahogy a tavasz ott lopakodik mindig a tél mögött. Az ilyen barát mindig tudni fogja, ki vagy, milyen vagy, és merre tartasz. Akkor is, ha nem egy úton mentek. Őt ott tudhatod életedben akkor is, ha már elment erről a világról. Vele lesznek közös mozdulatok, fintorok, szavak, mert ő a testvéred is, akivel együtt nőttetek fel, még ha száz vagy ezer éve történt is. Becsüld meg őket, mert kevesen lesznek. A többi barát az jön, marad, majd elmegy. Ők nem.

A KÖNYVEKRŐL

Olvass, kislányom, olvass. Azok a dohos lapok kincseket rejtenek. Megmutatják neked a világot, az emberek természetét, és saját magadat is megtalálod benne. Olyan történeteket mesélnek neked, ami segít, hogy meglásd a világ, ez élet sokarcúságát. Abban is segítenek, hogy ne higgy el mindenfélét, amit az emberek mondanak, mert az emberek sokfélét beszélnek. Legyenek barátaid a könyvek, vigyázz rájuk. Olvass, amikor teheted, olvass. De azt se felejtsd el, hogy egyszer fel kell kelned a kényelmes fotelból, és ki kell menned a világba. Mögötted lesz minden, amit a betűk elmondtak, de senki nem azt fogja tőled számon kérni, hogy mit olvastál, hanem hogy mit tettél.

A CÉLOKRÓL

Sokan mondják majd neked, hogy tűzz ki célokat, és tegyél meg mindent azért, hogy elérd őket. Nincs ezzel baj, de közben arra is biztatlak, hogy néha engedd el a kitűzött célokat, mint egy lufit, és hagyd, hogy az Élet csak egyszerűen magával sodorjon, mint egy falevelet a szél. Végtelen a messzeség, amely vár rád, és amely hívogat. Nem lesz könnyű, és nem lesz egyenes az út. Lehet, hogy visszafordulsz majd, és az is lehet, hogy egy elágazásnál rosszul döntesz, és másfelé indulsz el, mint kellene. De egyetlen megtett lépés sem lesz hiábavaló, minden tévedés, minden rossz döntés téged fog gazdagítani, és egyre közelebb visz majd célodhoz.

Most befejezem az írást, esteledik. Legközelebb folytatjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!