Előszállás

2014.02.19. 14:00

A bábjáték feszültségoldó hatású

Előszállás - A bábozás ősi, komplex művészeti ág, amely egyesíti a színházi, képzőművészeti és zenei elemeket és hagyományokat.

Rankasz Brigitta

Rauf Rita, Babrányi Beáta, Megyesi Gréta, Hajdók Virág, Vadász Blanka, Valyon Brigitta és Szabó Nikolett keltette életre a bábokat. A gyerekeknek nagyon tetszett a bábjáték

A bábozás esztétikai hatása egyedülálló, pedagógiai személyiségfejlesztő szerepe pedig elismert. A bábjáték egyik fontos momentuma a paraván mögé rejtőzés. A játék feszültségoldó hatása miatt is kedvelt pedagógiai eszköz ez az előadásmód.

Kovács Árpádné, az Árpád Fejedelem Általános Iskola tanára Előszálláson először indította el a felsős diákoknak a bábszakköri foglalkozást szeptemberben. A jó gyakorlatok sorában is pozitív példa ez a kezdeményezés, bizonyítja: nem mindig kell fizetni a színházért. Sok munkával, kellő lelkesedéssel saját házunk táján is megleljük azt.

A beszélő fa című darabot mutatták be az iskola öt évfolyamának az első előadásukon, múlt pénteken. Különlegessége, hogy mindent ők készítettek, megtervezték a szereplő bábokat, majd megvarrták azokat. De a paraván és a függönyök is az ügyességüket dicséri.

A beszélő fa Kolozsi Angéla író műve. A darabnak igen erős környezetvédelmi mondanivalója volt a közel száz diák számára.

A Vén De Jó megmutatta, mire is tudunk használni egy fát, ha történetesen dió, és sok finomságot rejt akár diós palacsintát is készíthetünk a terméséből.

A szakkör tagjainak ragyogó előadását a gyermekek néma csendben figyelték. A kicsik elszomorodtak, hogy pusztult ki a fa, és végignézhették lakóinak harcát, majd vándorlását. Rauf Rita mesélővel követték végig Elvira a mókus, Henyek a medve, Alberta a vakond és Emil a légy utazását. A fa lakói élőhelyüket veszítették el. A mondanivaló azonban ettől komplexebb üzenetet hordozott, melyről utána a diákok környezet, technika és irodalom órákon is beszélgettek.

A pazar előadást szereplőit életre keltették: Rauf Rita, Babrányi Beáta, Megyesi Gréta, Hajdók Virág, Vadász Blanka, Valyon Brigitta és Szabó Nikoletta.

A közönség hatalmas tapssal jutalmazta a bábszínházi előadást, és szünetekben azt találgatták, vajon Új De Jó mikor terem finom csemegét, és ad árnyékot, otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!