Előszállás

2014.04.02. 17:10

Az előszállásiak összefogásával építették újjá a Macsak hidat

Előszállás - A falu lakói örülnek van, akinek a közlekedés gyorsabb így, másokban régi emlékeket idéz fel a megújult kedvenc, a Macska híd.

Rankasz Brigitta

Az építmény púpos formájáról kapta a nevét a Macska híd, amely a cica hátához hasonlított.

A Lak patak szeli át Előszállást, hol nyugodtan csordogál, hol pedig medréből kilépve károkat okoz. A falusiak körében az járja, hogy régen hat híd ívelt át rajta. Ezek közül egyik a Macska híd, amelyen a pusztából jártak az emberek a kastély és a plébánia közötti úton, a Szögletkerten keresztül a faluba.

Sokan mentek ezen a ösvényen a termelőszövetkezet konyhájára is, mely híres volt finom, házi kosztjáról. Csodálatos, vadregényes kis völgye ez a településnek, ahol átíveli a patakot a híd. Régen orgonabokrok illatoztak szegélyként az odavezető úton. Sok embernek a gyermekkorát idézi, másoknak már a felnőttként megélt randik helyét. A fából készült átjáró többször újjáépült, mert a medréből kilépő víz, vagy a rongáló kezek martaléka lett.

- Most Dunaföldváron élek, de éppen nemrég jártam arra a férjemmel, mert visszahúzott a szívem. Sokat szánkóztunk ott testnevelés órákon, a völgybe vezető úton. De erre jártam gyermekként a Túzokba is kirándulni. A régi híd tíz évvel ezelőtt is olyan rozoga volt, hogy féltünk rajta átmenni. Nagyon tetszik az új, stabil, elegáns - mondja Vörös-Dombi Klaudia.

Nehezen találtunk képet a régi hídról, bár a falu lakóinak életét élénken felpezsdítette a keresgélés. Zsebőkné Rigó Katalin minden nap a hídon át járt a Pusztából, a Baross Gábor utcából reggelente iskolába. Édesanyja a 90 éves Rigó Jánosné is emlékszik rá gyermekkorából. Katalin fényképei között talált féltve őrzött felvételt is.

Az előbbiekből is látszik, hogy a falusiak emlékkönyve ez a völgyecske! Örömmel tudósítunk arról: megújult - hamarosan a környezete ismét a helyiek egyik kedvenc nosztalgiázó helye lehet. Farkas Imre polgármester azt mondja, a stabil szerkezetet a község lakói rengeteg társadalmi munkával építették újra.

- A híd, a hídra vezető- és onnan elvezető út elkészült. A fa szerkezetet felváltotta egy beton, mely stabil alapra került. Íves korlátot tettünk rá, hogy a púpos macska hátára emlékeztető jellege megmaradjon. A területet tölteni kellett, három napon át több traktor hordta oda földet, de még a közeljövőben is kerül rá, melyet faanyaggal tartunk meg majd a meder mellett, hogy ne mossa ki ismét a megáradt patak. A munkák nagy részét Horváth József vállalkozó végezte. A közel kétmilliós beruházás az önkormányzatnak kétszázezer forintjába került. A többi a támogatóknak, önzetlenül segítő cégeknek, vállalkozóknak, helyi lakosoknak köszönhető. Falunapra padok, asztalok kerülnek a mellette lévő területre. Természetesen a világításról is gondoskodunk majd, erre azonban kicsit még várni kell, mert lámpaoszlopot kell kihelyezni oda. Így éjszaka is biztonságosan kelhetnek át rajta - mondja az elöljáró.

Előszálláson hamarosan túraútvonal lesz. Pár kilométeres sétával több műemlék jellegű, helyi védettség alá vont épületet, területet, tanösvényt, és más nevezetességet nézhetnek majd meg a látogatók, ennek egyik állomása lesz a Macska híd, a már megszépült formájában.

A település polgármestere Farkas Imre hálás a vállalkozóknak, lakosoknak, és a cégeknek, mert nagyon sokat tettek a hídért. Továbbra is számít a szorgos helyiek ötleteire és munkájára. A végső befejezést, a parképítés utolsó mozzanatait a falukertész tervei alapján várhatóan idén őszre tervezik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!