Előszállás

2015.04.15. 17:35

Irodalmi körré alakult az előszállási iskola nagyterme

Előszállás - József Attila születésnapjára emlékeztek és a Költészet napját ünnepelték a művelődési házban április 10-én a település lakói.

Rankasz Brigitta

Színvonalas irodalmi körré alakult a nagyterem közönsége ezen az estén, sokan hallgatták a szavalókat, a kedvenc költeményeket, s az újdonság hatásával bíró kevésbé ismert sorokat.

Az első részben az óvodások szórták a dallamos rímeket, műsorukban az évszakok változását mutatták be, és a kedvenceket szavalták, főként Weöres Sándor, Zelk Zoltán, Gazdag Erzsi Csanádi Imre költeményeit. Izzott a galagonya, s a májusi szellő hátán Gólya vitéz is megérkezett velük. Ezután az Árpád Fejedelem iskola diákjai József Attilára emlékeztek a könnyen síró és nevető, ízig-vérig költőre, aki a század legnagyobb lírikusa, s mégis mindig a szépség koldusa volt. Akinek írásait már tizenhét éves korában publikálta a Nyugat, s csodagyereknek tartották, pedig csak árva volt.

A diákok a közönség tudását is próbára tették, jellemző, sokat hallott idézetekből készítettek játékos kvízt, amely nagy tetszést aratott az egybegyűltek körében. Majd a költő írásain kívül hallhattuk ebben a versblokkban a gyermekektől többek között Nagy Bandó András, Aranyosi Ervin, Mikola Péter verseit is.

Másik jeles, de szomorú eseményre is emlékeztek a településen ezen a napon: hetven éve ért véget a II. világháború. Forrong a világ sajnos ismét, ezért a Versbarátok köre és a Rozmaring Nyugdíjas klub tagjai a háború ellen emelték szavukat, 19 verset mondtak el ismert, s kevésbé ismert költeményeket, amelynek mindegyike a szívekig hatolt.

Több zenei betét került a közel kétórás színvonalas műsorba, a Kávészünet együttes megzenésített verseit hallhattuk, s láthattuk kivetítőn. Hitvallásuk végig kísérte az est szellemiségét

A versnek mindenütt helye van. Olyan érzelmi és gondolkodásmódbeli hatást lehet vele elérni, amilyet semmi mással. Nem szabad, hogy ez az élmény kimaradjon, vagy háttérbe szoruljon a mostani fiatalság számára.

Előszálláson ez megtörtént ismét. Közel ötven előadó állt a színpadra, s több mint százan ültek a hallgatóság soraiban a versünnepen, több korosztály együtt, ami ezen a településen nem ritkaság, régi hagyománya van már, s reméljük, sokáig meg is marad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!