Előszállás

2015.04.22. 16:34

A pedagógusokat, segítő pályán dolgozókat veszélyezteti leginkább a kiégés

Előszállás - A kiégés (burnout) egy krízishelyzet, amelynek leküzdésében külső segítségre van szükség. Megelőzésében azonban sokat tehetünk önmagunkért.

Rankasz Brigitta

A kiégés szindróma sokat vizsgált jelenség már hazánkban is, azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára van szükségük (orvosok, ápolónők, szociális munkások, pedagógusok). Kialakulásában szerepet játszhat az elismerés hiánya, ami vonatkozik az anyagi jellegű juttatásokra, az alacsony jövedelemre, illetve az erkölcsi elismerés elmaradására. A túlságosan hosszú munkaidő, az extra igénybevétel melletti nagy felelősség is kockázati tényező.

Előszálláson, a Patakparti Óvodában sok továbbképzést szerveznek. A település önkormányzata minden évben anyagi támogatást nyújt ehhez. Így került sor április 20-án egy olyan egész napos tréningre, amelyen a résztvevők, helyi óvodapedagógusok, tanítók, s más településekről érkező kollégák térítésmentesen vehettek részt. A nap folyamán sok hasznos segítséget, egyszerű technikát kaptak ahhoz, hogyan tudják megőrizni lelki egészségüket, a kiégés elleni tréningen.

Az óvoda tornatermében labdás játékos, lazító mozgást végeztek a tréning résztvevői.majd kézműves foglalkozáson is részt vettek, amit a tréning vezetője, Donátné Forgács Boglárka (balra, áll) figyel. Fotó: Rankasz Brigitta

Donátné Forgács Boglárkát már jól ismerik a környéken, a diplomás gyógytornász és gyógytestnevelő utoljára a Vitamintorna programot tanította gyakorlatorientált foglalkozások keretében sok környékbeli intézmény dolgozójának Előszálláson. A tíz éve akkreditált prevenciós képzést már országszerte megismerték és mind az óvodákban, mind az iskolákban igen népszerű a gyermekek körében. Ebben szerepet kap a testkultúra ismeret és a gerincbarát életmód is.

Az előadó rendkívül kedves, színes egyéniség, nagyon sok személyiségfejlesztő technikában jártas, tanulmányozza és alkalmazza őket saját munkájában, s beépíti a továbbképzési anyagaiba is. Otthonosan mozog a távol keleti mozgáskultúrában is, kiemelt figyelmet szentel a thai chi, a csikung és a jóga könnyen elsajátítható elemeinek, amiket játékos mozdulatsorokba épít. A felszabadító mozgássorokat relaxációs technikákkal is kiegészíti.

Majd kézműves foglalkozáson is részt vettek, amit a tréning vezetője, Donátné Forgács Boglárka (balra, áll) figyel. Fotó: Rankasz Brigitta

– Napjainkban a felfokozott életritmus miatt elég sok pedagógust, más segítő pályán dolgozót utolér a kiégés szindróma, ami sem az egyénnek, sem a környezetének nem tesz jót, sőt fertőző. Ha időben nem vesszük észre, komoly szervi tüneteket okozhat. Ennek megelőzésére a mozgással egybekötött testkultúra és ez a fajta módszertan került előtérbe minden országban. Készítettem egy akkreditált komplex képzést, melyben szerepel a relaxáció elsajátítása, mozgással, légzéstechnikákkal és meditációval összekötve. Ez, nem csak felnőtteknek, iskolásoknak, középiskolásoknak is szól, ott is oktatom. Úgy gondolom, mindenkinek adódik az életében olyan helyzet, vagy időszak, amikor nehezebben mennek a dolgok. A kiégés nem lehet tabu, ha problémánk van, időben segítséget kell kérni – hallhattuk Boglárkától.

A nap folyamán bebizonyosodott, bizony jó néha kizökkenni a mókuskerékből. A hasznos elméleti ismeretek után, rengeteg gyakorlat következett az óvoda tornatermében. A Vitamintorna játékos elemeivel lazított a csapat, majd a helyi konyha házias ízeit élvezhette, s az intézmény csapatának kedves vendéglátását. Ezután felszabadító kézműveskedés, majd ismét könnyed mozdulatsorokkal tűzdelt speciális gyakorlás a tornateremben.

Majd egy másik különlegességet tapasztaltak meg a résztvevők, harmonikus csengő bongó tálakkal ismerkedhettek a hangfürdőn. Az egzotikus utazás, lazítás, pihenés, elengedés segítettek abban, hogy egy időre háttérbe szoruljon a hétköznapi gondolatok kavalkádja.

A nap végén a sok tanult technikával együtt a tréner mottóját is elvihette mindenki, hogy később erőt gyűjthessen belőle, s alkalmazza is a hallottakat: „A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást helyettesítené”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!