Előszállás

2015.03.01. 09:55

Csatornázás: próbaüzem Előszálláson

Előszállás - Fontos mérföldkőhöz érkezett a Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással megvalósuló Előszállás Nagyközség szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása című projekt: elkezdődött a próbaüzem!

Rankasz Brigitta

Ez is egy fontos mozzanata volt a Szennyvízcsatorna- Építő Víziközmű-társulat közelmúltban tartott éves közgyűlésének, amelyet a Kossuth Lajos Művelődési Házba hívtak össze.

Farkas Imre a település polgármestere, a társulat elnöke beszámolt a tavalyi és az idei év költségvetéséről és tájékoztatást adott a beruházás jelenlegi helyzetéről.

Vaskó Ilona, az ellenőrző bizottság elnöke is megerősítette beszámolójában a fő keretszámokat, s azt, hogy bizottságuk minden számszaki adatot rendben talált. A társulat jelenlegi vagyona a vártak szerint alakult 2014. december 31-én 37 millió 142 ezer forint volt az összes pénzkészlet.

A pénzügyi beszámoló után a kivitelezési munkákról esett szó. Többen nehezményezték, hogy egyes utcák nagyon sárosak, gépjárművekkel szinte lehetetlen közlekedni rajtuk. Volt, aki viszont kifejezetten kiemelte, hogy az időszakos helyreállításokat gyorsan és rendkívül precízen végzik, nagyon jól szervezett a munka.

- A kivitelezési munkák a tavalyi év augusztus elején kezdődtek, rendkívül intenzív ütemben. Sajnos a csapadékos időjárás miatt jelentősen megemelkedett talajvíz a munkákat lassítja, s a brigádok nehéz körülmények között dolgoznak. Ennek ellenére 12 kilométer csövet már lefektettek, jelenleg közel hatvan százalékos a készültség, s várhatóan a hálózatépítés május végére befejeződik. A tisztító telep pedig már működőképes, csupán a vakolás, a külső tereprendezés és a bitumenes út hiányzik. A projektzárás várhatóan augusztus elején megtörténik. Jelenleg a legfontosabb feladat, hogy az elkészült telepre szennyvizet juttassunk - tájékoztatta a jelenlévőket Pataki Gábor, a Bau-Team ügyvezetője kivitelezői részről. Azt is elmondta, az emberek nagyon türelmesek, segítőkészek, s ezt köszöni mindenkinek.

Kovács István, a Mezőföldvíz Kft. képviselője a bekötés mikéntjéről beszélt.

- Minden érintett, aki már ráköthet, megkapja az önkormányzattól a levelet, amely tartalmazza majd a szükséges információkat és nyomtatványt. Fontos, hogy hozzáértők végezzék a munkát, s a csapadékvizet semmiképpen se vezessék a rendszerbe. Lehetőség szerint minél kevesebb ívet építsenek a bekötésre, ha mégis szükséges, tisztító idomokat is építsenek be a könnyebb duguláselhárítás érdekében.

Az átvétel július 31-ig, a próbaüzem alatt térítésmentes lesz, utána 5200 forintba kerül. Ebben az időszakban a tisztítás díját sem kell fizetni ilyen, s hasonlóan fontos információkat hallhattunk a főmérnöktől.

Természetesen még sok szakmai kérdés szóba került, s az embereket biztosították arról bármilyen problémával, kérdéssel nyugodtan fordulhatnak az érintettekhez. Bár mindenki tudja, hogy ez az időszak nem egyszerű egyik fél életében sem, de a jó együttműködés segíti a kivitelezés mielőbbi befejezését.

Előszálláson a több mint egymilliárdos beruházás eredményeként 18 kilométer gerincvezeték, közel 9 kilométer bekötő szennyvízcsatorna és egy napi 210 köbméter kapacitású szennyvíztisztító működik majd, s 925 ingatlant kötnek be a hálózatba.

A település önkormányzata a beruházást 95 százalékban pályázati forrásból biztosítja.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!