Előszállás

2014.08.21. 17:40

Csatornaművet épít Előszállás

Előszállás - Több mint egymilliárdos beruházással készül a település szennyvíztisztítója és csatornahálózata. A közelmúltban ünnepélyesen is elindították a beruházást.

Rankasz Brigitta

Az elmúlt időszakban lezárultak azok a közbeszerzési eljárások, amelyek végeredményeként ma már ismertté vált valamennyi, a munkák megvalósításában közreműködő vállalkozás. Ezzel elhárultak az utolsó akadályok is.

Így augusztus 15-én délelőtt végre ünnepélyesen is elindulhatott Előszálláson a szennyvíztisztító és a csatorna kivitelezése. Az beruházás összköltségének 95 százalékát a Széchenyi 2020 program keretében, uniós pénzből, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával biztosítják.

A Kossuth Lajos Művelődési Házban Farkas Imre polgármester elmondta, nem elsősorban az uniós szabályozás miatt szorgalmazza a beruházást, ennél sokkal fontosabb, hogy tiszta földet adjunk át utódainknak. Dr. Nemcsok Dénes Sándor, környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár és Varga Gábor országgyűlési képviselő is részt vett az eseményen, mindketten egyetértettek abban, az emberek életkörülményeit javítja a beruházás.

Varga Gábor, Cece polgármestereként már átélte falujában a szennyvízcsatorna bevezetését, ott már a helyreállítási munkák folynak, pedig 21 éve nem hitt a megvalósulásban, s abban sem, hogy ez az országban ilyen gyors ütemű lesz.

A kivitelezők közül elsőként Harsányi István beszélt a közbeszerzési, ajánlattételi és szerződéskötési eljárások folyamatáról. Doszpod József a tisztító és a csatornahálózat tervezője a műszaki megoldásokról beszélt, majd Szűcs József a Geotechnika 84 Kft. vezetője a kivitelezésről adott információkat. A munka mindenképpen az átlagos, normális élet zavarásával jár, mondta, de megnyugtatta a jelenlévőket, hogy mindenkit időben tájékoztatnak, mikor érnek hozzájuk. A bekötéseknél a törvényi előírásokon kívül a lakók igényeit is figyelembe veszik Ígéretet tett arra is, hogy a helyreállítási munkákat pontosan, az előírásoknak megfelelően végzik majd el.

A fejlesztés eredményeként több mint 18 kilométer gerincvezeték és 9 kilométer bekötő szennyvízcsatorna, valamint egy napi 210 köbméter kapacitású szennyvíztisztító készül el, összesen 925 ingatlan kiszolgálására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!