Előszállás

2015.06.03. 15:56

Fürge kezek alkotásaiból nyílik kiállítás

Előszállás - Amatőr helyi alkotók mutatják meg nagyon is profi munkájukat a művelődési ház közelmúltban nyílt kiállításán. Szemlélődtünk.

Rankasz Brigitta

Előszálláson nagyon sok az ügyes kezű, tehetséges ember. él itt íjkészítő, fafaragó, amatőr festő, kosárfonó, író, költő, s szinte minden családban foglalkoznak népi hímzéssel, vagy más kézműves tevékenységgel, sokszor nem is tudunk rejtett tehetségükről. Így aztán már régóta, szinte minden évben egyszer falunapon kiállításon kapnak lehetőséget a falusiak, és az innen elszármazottak, hogy kincseiket megmutassák.

Az idén öten mutatták meg a nagyközönségnek különböző technikával készült alkotásaikat a művelődési ház dísztermében.

Somogyiné Makovics Éva Paverpol technikáját már ismerte a közönség, gyönyörű tárgyai mégis újra elvarázsolták a látogatókat. Környezetbarát alkotásai az újrahasznosítás jegyében készülnek, s számtalan lehetőséget kínálnak a kreatív embernek. Az ősszel az iskolában tanította meg a pedagógusoknak, milyen csodákat készíthetünk a már haszontalannak vélt dolgokból.

Takács Sándor hímző csendes, szemlélődő ember. Hihetetlen kitartás és türelem munkája az a kincs, amely birtokában van az évek során mérnöki precizitással elkészült kalocsai riseliő hímzései. Ez a színvilág a kedvence, az idősebbektől a mai napig tanul. A Fürge kezek kiállításon ezekből láthattunk ízelítőt.

Nagy Andorné három éve talált rá a papírfonás technikájára. Mivel a papíriparban dolgozik, nem volt idegen számára a papír sokoldalúsága, kezelhetősége. Ma már csodálatos papírdobozokat, kosarakat készít, férjével együtt. Párja sodorja és festi a pálcákat, Marika pedig fonja a kosarakat.

Némethné Marika a horgolás sokszínűségét mutatta meg munkáiban. A színes pillangókkal teli fa, virágmotívumos nyakláncai, baglyok sorakoztak az asztalán. Mégis talán legjobban horgolt és hímzett angyalkái varázsolták el a látogatókat.

Boros Jánosné otthonosan mozog sokféle kézműves technikában. Ezen kívül virágoskertjét is művészien alkotja meg, minden évben más kompozíciókkal. Nyitott az új dolgokra is, a mostani kiállításon festett üvegtálait, poharait és más tárgyait láthattuk, melyeken szintén a virágok vannak többségben.

Az idei évben is a település legszebb alkotásait láthattuk, a település rejtett kincseit, melyekre, s alkotóikra büszkék vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!