Előszállás

2014.10.08. 13:45

Hatalmas szüreti mulatság volt Előszálláson

Előszállás - A szőlőtőkéken már csak néhány kertben, itt-ott kandikál az otellón gyümölcs, s a csókaszőlő tartja még egészséges fürtjeit, sajnos a szekerekre már nem kerül rég a szüreti felvonulásokon. Előszálláson is tartják a hagyományt, s idén különösen sokan vonultak a menettel.

Rankasz Brigitta

Mindszent havában, október 4-én, Ferenc napján hűvös reggeli időben gyülekezett több mint húsz pár, s lovasok poroszkáltak Nagykarácsonyról, Baracsról, Dunaföldvárról, Nagyvenyimről, sőt Dunaújvárosból lovas polgárőrök érkeztek, hogy a jó kapcsolatot ápolják s színesítsék a felvonulást.

A kocsisok díszítették a szekereket, felrakták a padokat s ünneplőbe öltöztek maguk is. A meleg ruhadarabokat reggel még mindenki felvette a cifrák tetejére az idei szüreti felvonulásra Előszálláson.

Indulás előtti csoportkép a szüreti vígasság táncosaival. Az első sorban Tóth Blanka , Farkas Réka, Bálint Rebeka, Szalai Leila és Madár Lilla

A Kossuth Lajos Művelődési Ház előtt elkészült a reggeli szokásos csoportkép, s fél kilenckor a menet elindult. Pattogtattak a csikósok, lovaik türelmetlenül haladtak volna előre, már messziről jelezték a falu népének, hamarosan odaér a menet. A legszebb hintón a bíróné Fekete Anita, s a bíró Telek Ádám ült. Mészáros Bálint nélkül már nincs mulatság, gyakorlottként az idén is cikornyás rímekbe szedte a falu életének elmúlt esztendejét, s kidobolta minden helyen ahol a csapat megállt. A zenekar tagjai, Simon László és Szuszits Béla húzták a talpalávalót napközben.

A falubeliek sütöttek ,főztek, s terített asztallal kínálták több mint húsz helyen a közel száz fős csapatot, meg is táncoltatták vendéglátóikat a párok. Aprók is ropták bőven, mert Czuppon Péter néptáncosai a baracsiakkal együtt alig fértek a szekerekre. A falu végére érve, bizony a sáros, poros, csatornázás után betemetett utcákon a fehér alsószoknyák megértek a mosásra...

Míg a vigadók tették a dolgukat, jó hangulatot vittek mindenfelé amerre jártak, addig a művelődési házban a Hagyományőrző Nyugdíjas klub Szencziné Böbi vezetésével finom pörköltet készített hatalmas bográcsokban.

Az esti szüreti bál nyolc órakor kezdődött, a mulatós zene hét határon át üzente, az előszállásiak bizony nagy kanállal esznek. Itt már mezőfalvi banda muzsikált,a fáradhatatlan Turi zenekar.

Lányrablásról, szőlőlopásról, verekedésről nem szól a fáma, ám azoknál, akik gyorsabban töltögették poharaikat, bizony szánom-bánom követte a mulatozást.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!