Előszállás

2015.05.17. 17:58

Hét határban híre ment a Szállásnapoknak

Előszállás - Május 14-én, csütörtökön kezdődött, s vasárnap hajnalban fejeződött be a Hagyományőrző Szállás-napok három napos rendezvénysorozata Előszálláson.

Rankasz Brigitta

Az első délutánon a Kossuth Lajos Művelődési Házban falutörténeti vetélkedőn mérték össze a négyfős csapatok a tudásukat. Felkutatom a múltat, bemutatom a jelennek, s továbbadom a jövőnek - ez volt Gajdó András szervező mottója a feladatok összeállításánál. A győztes csapat az Akóhegy falurészről kapta a nevét, vezetőjük Mráz Jánosné volt.

A falunap délutánján. Szombaton megtelt a park a kulturális bemutatók idejére
Fotó: Rankasz Brigitta

Pénteken délután Farkas Imre polgármester ünnepi ülésen testvértelepülési szerződést írt alá Lőrincz Gáborral, a vajdasági Hajdújárás tanácselnökével, majd a művelődési házban a Fürge kezek kiállításon több helyi művész munkáit tekinthették meg az egybegyűltek. Este hat órakor az ünnepélyes megnyitón megtelt a nagyterem, a rangos esemény mindig különleges az itt élőknek. Farkas Imre településvezető köszöntője után Hajdújárás képviseletében Lőrincz Gábor bemutatta faluját. Az ünnepségen adták át az Előszállásért Emlékérmet és a Díszpolgári címeket.

Szombaton hatalmas programválasztékkal folytatódott az ünnepségsorozat az iskola parkjában. A szokásos események, egészségügyi szűrések, főző- és borverseny, családfakutatás, kézműves vásár, alkalmi postabélyegzés, kézműves vásár az idén sem maradtak el. Másodszor rendezték meg a süteménysütő versenyt, amelyre szokatlanul nagy számban neveztek. A gyermekek is válogathattak, habparti, ugráló várak, arcfestés és népi játszóház várta egész nap ingyenesen őket.

Rengeteg helyi és vendégprodukciót láthattak az egybegyűltek. Mazsorettesek, a Get Dance csapat, amatőr pop-rock énekesek , előszállási néptáncosok szórakoztatták a közönséget, a Violin Művészeti Iskola lányai ezúttal is remekeltek a latin ritmusokban. Sztárvendégekben sem volt hiány az idén, Vastag Tamás, Kaczor Feri és a Matyi és Hegedűs kellően megalapozta a Trióda zenekarnak a mulatós hangulatot, ami a ragyogó időben nem is okozott különösebb nehézséget. Hajnalig tartott a bál, a helyi pálinkának és bornak nem akadt párja, s a kakasok is egészségben hazatérhettek tyúkjaikhoz... A rendezvény jó híréről vasárnap már hét határban hallottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!