Előszállás

2015.10.11. 13:23

Idősköszöntés, kistérségi szinten

Előszállás – Hagyományteremtő jelleggel tartottak kistérségi találkozót Előszálláson szombaton, amelyen a legnagyobb hangsúlyt az idősek közösségi szerepvállalása kapta.

A zsúfolásig megtelt művelődési házban Daruszentmiklós, Mezőfalva, Nagyvenyim, Ráckeresztúr és a házigazda Előszállás nyugdíjasainak képviselői gyűltek össze. Az idősek világnapja alkalmából rendezett kistérségi eseményen Farkas Imre polgármester üdvözlése után beszédet mondott Semmelweis Ferenc a Nyugdíjasok Szociális Fóruma Egyesület elnöke és Hulák Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztályának vezetője.

– A nyugdíjak megállapítása után sem engedjük el az éltes korosztályba tartozók kezét. Folyamatosan figyeljük és igazítjuk a megfelelő életkörülményekhez szükséges ellátások rendszerét. A boldog nyugdíjaskorhoz elengedhetetlen a közösséghez tartozás érzése, amit nem elég akarni, tenni is kell érte – buzdította aktív közösségi szerepvállalásra a megjelenteket a szaktárca főosztályvezetője.

A helyi néptáncos gyerekek fergeteges műsorral örvendeztették meg az idősünnep résztvevőit

Az ünnepség szünetében Farkas Imrét, Előszállás polgármesterét kérdeztük arról, milyen módon próbálják kellemesebbé tenni a nyugdíjasok életét?

– Év közben nagyon sok programot tartunk, ezeknek nemcsak szemlélői, hanem aktív résztvevői is időskorú állampolgáraink. A közösséghez tartozás érzésének erősítésére mindig nagy hangsúlyt fektetünk, mert az évek számának gyarapodásával az idősek egyre jobban kikerülnek az aktív társadalmi életből. Különösen az ünnepek lehetnek nagyon magányosak. Karácsony alkalmával 2010-től már hagyományosan csomaggal lepjük meg őket. Ezen kívül jelentős segítség számukra a szociális ellátó rendszerünk, és fontosak az időseket tömörítő civil szervezeteink az Idősek Klubja, a Hagyományőrző Nyugdíjas Klub és a Rozmaring Nyugdíjas Klub. A mostani találkozó pedig remélhetőleg hagyomány lesz – ismertette az előszállási lehetőségeket Farkas Imre.

Hulák Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztályának vezetője a legfontosabbnak az idősek közösségi szerepvállalását tartja, amelyre az Előszálláson rendezett kistérségi világnapi rendez

Szenczi Györgyné az előszállási Hagyományőrző Nyugdíjas Klub vezetője. Tapasztalata szerint nagyon sokat segít az időseken az önkormányzat. Sajnos a lehetőségeket kevesen veszik igénybe. Összességében elégedettek az öregek a helyi társadalmi megbecsültséggel.

A hivatalos köszöntőket követően az Árpád Fejedelem Általános Iskola negyedikes tanulói, a helyi néptánccsoport, a nagyvenyimi és a ráckeresztúri népdalkör és Magyar Róbert operaénekes adott fergetegesen jó hangulatú műsort. Végül baráti beszélgetésekkel zárult a térségi idősvilágnapi rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!