Előszállás

2014.03.21. 15:10

Iskolai névadóünnep Előszálláson

Az Árpád Fejedelem Általános Iskolában tizennégy Az intézményben éve, immár hagyományként, egyhetes programsorozattal tisztelegnek névadójuk előtt.

Rankasz Brigitta

Előszálláson 2000.augusztus 20-án a Millennium emlékére az általános iskola Árpád fejedelem nevét vette fel. A névadó volt Magyarország egyik legjelentősebb történelmi alakja programsorozat őrzi az emlékét.

Március 17-én délután három órakor Mátrai Adél igazgató nyitotta meg az idei ünnepi hetet az iskolában. Ezután Brúzsáné Élő Éva harmadik osztályával és néhány felsős diákkal a Csodaszarvas legendáját mutatta be táncos, verses, kosztümös formában.

A történetben láthattuk, hogyan űzik a szarvast, s mikor már úgy tűnt sikerül elfogni a csoda állat nagyot szökkent, s végképp elveszett a szemük elől... Majd folytatva az emlékezést Czippán István érdi rovásíró előadását hallgatták meg az intézmény tanulói és a falu lakosai.

A Rovásoskola előadója nyugdíjas éveiben azzal foglalkozik, hogy országszerte bemutatja gyűjteményének egy részét, és történeti előadásokat tart, melyeket még a legkisebbek is érdeklődve hallgatnak.

Előadását a szokásos módon kezdte, megsüvegelte a jelenlévőket. Ez a köszönés régen természetes volt, s máris mutatta a süvegeket, megtudtuk, hogy a süvegcsúcsnak a feladata az égiekkel való kapcsolattartás volt, s ez segítette eleinket, hogy akár három napig tudjanak harcolni.

- A történelem érdekes dolog, mert egy napunkat sem tudjuk elmesélni. Hát éppen ezért nehéz összegyűjteni a régi korok pontos történetét - mondta az előadó

A névadó hetéhez kapcsolva előadását Czippán István a 900-as évek eleji csatáról mesélt. Hosszú lenne leírni, mennyi ismeretet kaptunk viszonylag rövid idő alatt történeti emlékeinkből, tárgyainkról, mert gyűjtőként sok tárgyi emléket is őriz.

A megnyitó után még folytatódott a rendezvények sora a héten. A hallottak alapján része volt a programnak a honismereti vetélkedő is, Árpád fejedelem emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!