Előszállás

2014.08.06. 16:25

Beszámoltak az elmúlt négy év történéseiről Előszálláson

Előszállás - A lakók kérésének eleget téve beszámoltak Előszállás képviselőtestületének tagjai az elmúlt négy évről.

Rankasz Brigitta

A Kossuth Lajos Művelődési Ház nagyterme megtelt július utolsó napján, több mint százan hallgatták az összegzést a település életében történt változásokról, a fejlesztésekről. Farkas Imre polgármester tényekkel, számokkal, eseményekkel, képekkel illusztrálta visszatekintését, amely az eltelt négy esztendő történéseiről szólt.

Testületi ülésekben nem volt hiány. A döntéshozóknak pontosan 130 alkalommal kellett tanácskozniuk, törvényi változásokhoz és a helyi adottságokhoz alkalmazkodva összesen 1101 határozat született, 2010 novemberétől az idei év júliusáig nyolcvanhárom rendeletet alkottak, vagy módosítottak.

A polgármester által elmondottakból kiderült, hogy elődeiktől közel húszmilliós pozitív büdzsét, s több folyamatban lévő ügyet örököltek az önkormányzat jelenlegi vezetői.

Az elöljáró elmondta, rengeteg pályázat készült, hiszen a település saját költségvetése igen szűkös, támogatások nélkül nem haladt volna előre a falu. A közel egymilliárd forintot kitevő csatornázás a legnagyobb volumenű beruházása a községnek, és vélhetően jövő év júniusában fejeződik be.

Bár Farkas Imre prezentációjában tételesen bemutatta mire költöttek a közpénzből, a teljesség igénye nélkül tudunk csak felsorolni néhányat. Újra indult a helyi újság, számítógépeket, két gépjárművet, fénymásolót, gázkazánt vásároltak, s elkészült a temetőben a régi hiányt pótló urnafal. Megépült a Jókai utcában a támfal, amelyet az anyagok beszerzése után, példás lakossági összefogással, társadalmi munkában építettek meg. Az előszállásiak segítségével újult meg a Macska híd is. Régi vágyuk teljesült a faluban élőknek, megépült gyalogátkelőhely a cukrászda kereszteződésénél, s a Balatoni út végére buszmegálló került. Erre a ciklusra egyébként is jellemző volt a település életében, hogy a helyi vezetéssel karöltve sok délutánt és hétvégét áldoztak a lakosok a falu építésére, szépítésére.

A pályázati pénzekből jutott a Cifrakert rekonstrukciójára, a Szögletkertben épült játszótérre, köztéri szobor létrehozására, nyílászáró cserére és az egyik falunapra is.

Jó gazda módjára gondoskodtak az intézményekről, minden évben megünnepelték a szép korúakat, s Előszállás polgáraivá fogadták az újszülötteket. Több terv van még, mely októberig talán megvalósul, ha nem akkor azokat örökségként a következő képviselő testület kapja meg. Ilyen a Macska híd mellé tervezett rekreációs park is.

A falufórum végén az is kiderült: sok volt beruházás, ám ennek ellenére is közel 13 millió forint pozitív mérleget mutatott az önkormányzat számlája július 30-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!