Előszállás

2014.08.13. 18:45

Jó hír: felújítják a vasúti hidat

Nagykarácsony - Az ingázók helyzetét nehezíti a tömegközlekedés, emiatt többen kényszerülnek elköltözni a községből.

Rankasz Brigitta

Nagykarácsony 23,5 kilométerre található Dunaújvárostól. Személygépkocsival csupán 34 perc lenne a távolság, ugyanakkor autóbusszal kétszer, vagy háromszor annyi időbe telik. Az ingázók helyzetét nehezíti a tömegközlekedés, ezért többen kényszerülnek elköltözni.

A település szerencsés helyzetben van viszont abból a szempontból, hogy itt található még működő falusi vasútállomás. A Dunaújváros-Mezőfalva-Rétszilas vasútvonalon közlekednek személyszállítók. A lakók így többnyire a vonatjáratokat veszik igénybe, a piroskával alig 21 perc alatt Dunaújvárosba érnek, így elkerülhető a bonyolult, hosszas buszos körutazás és a a drága autózás is.

Szabó László és Gallyas Ferenc a híd talapzatán dolgozik (Fotó: Rankasz Brigitta)

Előszállásról Nagykarácsonyba érkezve a vasúti híd az első, alatta haladunk át, mielőtt a faluba érünk.

Az építmény állapota már rég felújításra szorult. Így hiányt pótolt az a tatarozás, mely július 15-én kezdődött, s a brigád hétfőn fejezte be a munkát. Ott jártunkkor a munkások még dolgoztak (a szombati nagy kánikulában is!) Kiss Imre művezető elmondta, hogy a 60-70 éve épült átkelő vasszerkezet nélküli, monolit betonhíd. Kapott egy új vasháló réteget, melyre lőtt beton technikával vitték fel a külső felületet. Hatan dolgoznak a helyszínen, a híd melletti rézsűkúpot is felújították. Információink szerint felül a MÁV szigetelte és pályalemez töltés kerül rá.

Szabó László úgynevezett lőtt beton technikával dolgozik

A munkák ideje alatt a forgalom csak egy sávban volt járható, mostanra már azonban biztonságos, megújult híd alatt érünk be Előszállás irányából Nagykarácsonyra, s a vonatok is menetrend szerint közlekednek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!