Előszállás

2015.02.18. 20:20

Könyvbörze Előszálláson

Előszállás - A községi könyvtár a Kossuth Lajos Művelődési Házban működik már régóta. Első kétszáz oldalt tartalmazó leltárkönyvét Kecse Róza tanárnő készítette 1959. április 24-én, aki akkor fiatal pedagógusként még társadalmi munkában látta el könyvtárosi teendőit.

Rankasz Brigitta

Jelenlegi vezetője Tábiné Nyúl Gabriella, aki elmondta jelenleg 283 regisztrált felhasználója van, s a könyvállomány azóta jelentősen gyarapodott, összesen 15 343 kötetre. Ezek közül ezer helyben felhasználható, főként diákok és gyűjtőmunkát végzők olvassák azokat.

- Természetesen tudjuk, hogy sok család ma már nem tudja megvenni a folyóiratokat, így azok is megtalálhatók itt, s a könyvállomány gyarapításakor mindig figyelembe veszem, kikérem az olvasók véleményét is. Sajnos a vásárlásra fordítható összeg a könyvek árához képest igen csekély. A lexikonok, szótárak és a szakirodalmi rész jelentős bővítésre szorulna. Mégis úgy gondolom, a könyvtár ragyogó lehetőség a település lakóinak az ismeretszerzésre, sőt a környező falvakból is jönnek ide anyagot gyűjteni. Ezen kívül az általános iskolások könyvtári órái is itt zajlanak, Méhes Ágnes tanárnő magyar órának keretében. Természetesen az iskola pedagógusai is sokszor jönnek diákjaikkal, hogy az olvasást megkedveltessék - tájékoztat a vezető.

Az olvasók szakkatalógusból kereshetnek, s Gabriella segítségével a teljes állományból is, ami a számítógépes rendszerben is rendelkezésre áll. Megtudtuk azt is, hogy közösségi színtérként is működik a tágas helység, hiszen irodalmi estek, nyári olvasó táborok, író-olvasó találkozók helyszíne is. Itt tartja rendszeres foglakozásait a helyi Versbarátok köre Gajdó András vezetésével.

Néhány éve a Dunaújvárosi József Attila Könyvtár Ságvári Fiókkönyvtárából közel kétezer könyv érkezett a településre, ami jelentősen növelte az állományt, s a falusiak nagyon jó szívvel vették az adományt.

Így a könyvtárban ezer könyv vált feleslegesség, ezek természetesen még jó állapotúak, s szeretné a vezető, ha olyan emberekhez kerülnének, akik örömmel válogatnak a jelképes ötven forintos, szépirodalmi, szakirodalmi témájú írások között. Gyűjtőknek is izgalmas lehet a válogatás, hiszen az 1950-es évek irodalma is megtalálható a kiárusításra szánt példányok között.

Hétfőtől péntekig délelőtt 8 és 12 óra között, kedden, csütörtökön 13-17 óráig várják az érdeklődőket!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!