Előszállás

2014.07.09. 18:25

Diákmunka: Kétszeres, háromszoros a túljelentkezés

Előszállás - Tizennégy diákmunkás és két közösségi szolgálatot teljesítő foglalkoztatására nyílt lehetősége a településnek.

Rankasz Brigitta

Sajnos egyre kevesebb lehetőségük van a diákoknak arra, hogy a nyáron gyarapítsák a sok helyen szűkös családi kasszát, vagy a nyaraláshoz költőpénzt keressenek. A mezőgazdasági szezonális munka pedig nagyon bizonytalan, ahogy a szedni való gyümölcs mennyisége is.

Így igen nagy sikere van az idén is a munkaügyi kirendeltségek Nyári diákmunka elősegítése 2014 programjának, melyre az önkormányzatok pályázhattak. Ám örömükbe némi üröm is vegyült, mivel a jelentkezők száma kétszerese, sok településen háromszorosa volt a támogatott létszámnak.

Előszálláson, július hetedikén balesetvédelmi oktatással indult a prog-ram, amelyben tizennégyen vehetnek részt egy hónapon át. Farkas Imre polgármester tájékoztatása szerint velük dolgozik még két fő, akik közösségi szolgálatot teljesítenek.

A fiatalok több helyen tevékenykednek, napi négy órában. Dolgoznak az óvoda konyháján, a művelődési házban, többen a kastélyban segítenek az apróbb állagmegóvási munkákban. Néhányan a közhasznú munkásokkal a temetőt szépítik, rendezik.

A könyvtárban dolgozik Csizmadia Dóra, Kovács Dominik, Tóth Attila és Nagy Gábor (ő közösségi szolgálatot teljesít). Tábiné Nyúl Gabriella intézményvezető elmondta, nagy segítség a munkájuk, mert a címkatalógus elkészítése rengeteg időt igényel. A diákok nagyon felelősségteljesek, pontosak, közel tizenhatezer könyvet raknak sorba író, kiadó és könyvcím szerint.

Egy hónap múlva Dóra Velencére megy, tradicionális harcművészeti táborba, Dominik a barátokkal tölti majd az időt Dunaföldváron, Attila Kiskunmajsán nyaral, és rockfesztiválokra megy, tehát mindenkinél lesz helye a keresetnek. Nagy Gábor azt mondja, nem tervez előre, mert mindig akad valami jó lehetőség, hiszen a barátokra így is jut idő bőven.

Az érintettek nagyon örülnek a lehetőségnek, s remélik, jövőre is dolgozhatnak majd, ha a törvényhozók lehetőséget adnak rá, az önkormányzatok pedig számítanak a diákmunkára, s arra is senkit nem kell majd elutasítaniuk.

Címkék#diákmunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!