Előszállás

2014.02.12. 15:10

Annus néni megőrizte derűs életszemléletét

Előszállás - Január 23-án ünnepelte 90. születésnapját Virág Józsefné (született Sumicz Anna). Farkas Imre polgármester január 28-án köszöntötte fel az ünnepeltet.

Rankasz Brigitta

Virág Józsefné Anna néni a születésnapi köszöntő után  (Fotó: Rankasz Brigitta)

Annus néni 1924. január 23-án született, kétgyermekes család első gyermekeként. Szülei mezőgazdasággal foglalkoztak. Az azóta már lebontott öreghegyi iskolába járt. A hat elemi után otthon segített szüleinek a ház körül és a földeken. Húszévesen az oroszok faluba való bevonulásakor édesanyját eltalálta egy golyó. Annus néni ezután több mint hat hétig bujkált testvérével a téli hidegben az orosz katonák elől.

Virág Józseffel 1946. május 5-én kötötte össze életét. Közös útjuk kanyargósan indult, Mezőfalván, Kulcson, Iváncsán és Baracson is laktak rövid ideig. Később párját postamesternek nevezték ki, először Mezőfalvára, majd Előszállásra, ahova az 50-es évek elején véglegesítették, akkor költöztek a Petőfi Sándor utcába. Férje 1978. október 8-án halt meg, azóta egyedül él. Derűs életszemléletét, kitartását az őt ért sok nehézség után is megőrizte. Emlékei Előszállás és a környező települések történetének számos fontos mozzanatát őrzik.

Annus néni úgy gondolja, hogy hosszú életét és egészségét a sok munkának köszönheti. Egész életében termelt barackot, szőlőt. Szakértelmét a gyakorlatban, de elméletben is mindig gyarapította, sokat olvasott. Dunaújvárosba járt piacozni, akkoriban hajnali négykor vitte a gyümölcsöt a városba. A mai napig a kertben érzi igazán jól magát, fönt a hegyen, ahogy ő nevezi. kétezer öles területét 10 éve még egyedül művelte, de azóta már csak a felére bír rá. Kedvenc téli foglalatossága a diótörés. Az utóbbi években a telet egyik keresztfiánál tölti, de alig várja, hogy megjöjjön a tavasz, és ismét mehessen haza, a kertbe. Esténként tévét néz, de csak ha nincs dolog, és a mai napig szemüveg nélkül olvas. Keresztfia, Józsi és családja segítik, ha engedi, mert a mai napig egyedül próbálja megoldani gondjait.

Születésnapján, mikor a család az Isten éltesse köszöntést mondja, mindig hozzáteszi, hogy csak ne sokáig . Úgy érzi, nagyon sokat szenvedett életében, főleg a világháborús élmények élnek nagyon keserűen az emlékezetében.

Születésnapja alkalmából Farkas Imre, Előszállás polgármestere köszöntötte a kilencven esztendős Annus nénit. Mikor az elöljáró megkérdezte tőle, hogy érzi most magát, csak annyit felelt: Csak úgy, mint afféle öreg. A napokkal ezelőtti rövid kórházi tartózkodás nem hagyott rajta mély nyomokat, és nagyon várja már a tavaszt, hiszen számára a munka mindig a megújulást jelenti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!