Előszállás

2015.10.06. 15:00

Előszállási szüreti menet zenével és tánccal

Előszállás - A hagyományos szüreti felvonulókat csodálhatták meg az előszállásiak a falu utcáin múlt szombaton.

Makovics Dávid

Verőfényes napsütésben indult el a szüreti menet Előszállás utcáin, igaz, reggel még elkélt a vastagabb ruhadarab, ami a nap végére már lekerült mindenkiről.

Az elején elkészült a csoportkép, aztán sorba rendeződtek a résztvevők és elkezdődött a felvonulás. Idén közel 40 pár vett részt az eseményen, akiket népes csikóshad követett. Külön öröm volt, hogy sok néptáncos gyermek érkezett Baracsról és Daruszentmiklósról, erősítve a szállási fiatalok csoportját. Plusz látványosság volt a sok ló fekete, fehér, barna, tarka , rajtuk csikós urak és hölgyek, némelyikük kezében az ilyenkor elengedhetetlen ostor, aminek a pattogtatását már messziről lehetett hallani, így tudták az emberek merre jár a menet.

Az előszállási táncos lányok egy csoportjából (balról) László Nikolett, Kanik Szilvia, Pénzes Boglárka, Horváth Dóra
Fotó: Nyúl Gabriella

A legszebb hintón, legcsinosabb ruhában természetesen a bíró, Györki Gergő és párja Balogh Aletta ült. Az utóbbi évekhez híven Mészáros Bálint kisbíró dobolta ki a falu eseményeit, olykor kicifrázva, rímekbe szedve.

A csapatot közel 25 helyen vendégelték meg, volt ahol frissen sült lángossal, szendviccsel, süteménnyel, házi pogácsával, üdítővel kedveskedtek nekik. A zenekar egész menet alatt húzta a talpalávalót a táncosoknak.

A felvonulók jókedvet hagytak maguk mögött minden utcában. Közben a művelődési házban a Hagyományörző Nyugdíjasklub tagjai, Szencziné Böbi vezetésével finom sertés pörköltet főztek galuskával és burgonyával az esti bálra, ahol megint megmutatták az előszállásiak hogyan tudnak mulatni. A legkitartóbb emberek hajnali négyig ropták a táncot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!