Előszállás

2015.05.20. 20:02

Előszállás testvértelepülése a Vajdaságból

Előszállás - A település régi vágya teljesült a múlt szombati falunapon: polgármesterük, Farkas Imre az elmúlt hét végén ünnepi ülésen testvértelepülési szerződést írt alá Hajdújárás tanácselnökével, Lőrincz Gáborral.

Rankasz Brigitta

Az elöljáró így mutatta be lakóhelyét:

- A Vajdaságban, Szabadkához közel, a Horgos-Röszke határátkelőtől 17 kilométerre élünk és alkotunk közel száz éve. Mivel viszonylag fiatal a falunk, így nincsenek nagyon régi hagyományaink, mint Előszállásnak. Régen a lápos vidéken főként szőlőműveléssel foglakoztunk, manapság inkább almát termesztenek az ott élők. A lakosság száma közel azonos falujukéval, 2300 ember él nálunk két településrészen, Noszajon és Hajdújáráson. Sajnos mi is egyre fogyunk, tőlünk is sokan külföldön próbálnak boldogulni, és háborúk során meg is tizedelődtünk. Első jelentős épületünk a katolikus templom volt, ez 1936-ban épült, van szép kis tavunk, és a mi tájunkon tevékenykedett Rózsa Sándor is.

A testvértelepülési megállapodás aláírása előtt a két falu elöljárói. Balról: Farkas András (Előszállás), Baráth Sándor, Márki László (Hadújárás), Farkas Imre polgármester és Lőrincz Gábor, valamint Bicskei István (Hajdújárás). Fotó: R. B.

Majd azzal folytatta, hogy náluk is fontos a hagyományok ápolása, néptánc, színjátszás, sőt ott most nagy divat a diszkó is, amit maga az elöljáró Lőrincz Gábor tart.

Lőrincz Gábor Hajdújárás Helyi Közösségének Tanácselnöke

Mindkét falu képviselői úgy vélik, jó kapcsolat lesz majd köztük, s szeretnének közösen egy erdélyi testvértelepülést keresni. Farkas Imre, a vendéglátók részéről úgy tervezi, sok közös programot szerveznek, hogy a családok is jobban megismerjék egymást. Talán jövőre erre sikerül majd pályázniuk is. Legfontosabb szempontnak azonban azt tartja, hogy az iskoláskorú gyermekeik lássák, más vidéken hogy élnek a magyar emberek, s reméli azt is sok életre szóló barátság köttetik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!