Még mindig nincs meg Lewandowski első vb gólja

2022.11.22. 19:30

Mexikó ikszelt a lengyelekkel

Mexikó és Lengyelország 0–0-s döntetlent játszott egymással kedden, a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság C-csoportjában, amelynek élén az első forduló után nagy meglepetésre Szaúd-Arábia áll, Argentína a negyedik.

nemzetisport.hu

Mexikó–Lengyelország 0–0
Doha, 974 Stadion V.: Beath (Schetinin, Beecham) – ausztrálok
Mexikó: Ochoa – J. Sánchez, Montes, H. Moreno, Gallardo – H. Herrera (C. Rodríguez, 71.), E. Álvarez, Chávez – Lozano, H. Martín (R. Jiménez, 71.), Vega (Antuna, 84.). Szövetségi kapitány: Gerardo Martino
Lengyelország: Szczesny – Bereszynski, Glik, Kiwior – Cash, Kaminski, Krychowiak, Szymanski (Frankowski, 71.), Zalewski (Bielik, a félidőben) – Zielinski (Milik, 88.), Lewandowski. Szövetségi kapitány: Czeslaw Michniewicz

Az esélytelennek tartott Szaúd Arábia a csoportfavorit Argentína 2–1-es legyőzésével alaposan felforgatta a C jelű kvartettet. Argentína vereségével Mexikó és Lengyelország összecsapásának jelentősége hatványozottan megnőtt, hiszen a győztes csapat a vártnál is nagyobb lépést tehet a továbbjutás felé. A két együttes találkozott már egymással világbajnokságon, az 1978-ban Argentínában rendezett torna csoportkörében, amelyben 3–1-re nyertek a lengyelek – Lengyelország azóta nem tudta felülmúlni Mexikót, három felkészülési meccsen két döntetlen, valamint egy közép-amerikai győzelem született, utóbbi 2017-ben.

Lengyelországnak mintha idegenben kellett volna játszania Katarban, a 974 Stadion lelátóin szinte csak zöld mezes szurkolókat lehetett látni, a tévénézők szemei elvétve találkozhattak fehérbe öltözött drukkerekkel.

Ha a statisztikákból indulnánk ki, azt mondhatnánk, Mexikó jelentős fölényben játszott az első félidőben, ám a mérkőzés képét tekintve túlzás lenne ezt állítani – valójában kiegyenlített, küzdelmes, kevésbé élvezetes focival rukkoltak elő a csapatok. Mexikó öt, Lengyelország egy kapura lövéssel vonult a szünetre, igazán veszélyes helyzet nem alakult ki, tehát az eredményjelzőn feltüntetett 0–0 helytálló volt.

A Barcelona sztárja, Robert Lewandowski 13 kanadai pontot (9 gól, 4 gólpassz) ért el a világbajnoki selejtezősorozatban, ez a szám több mint duplája annak, amit bármelyik másik csapattársa ért el a kvalifikáció során. Úgy tűnt, a mexikói védelem hatékonyan semlegesíti a klasszist, de az 54. percben érkezett Hector Moreno, aki túl nagyot birkózott a Barcelona támadójával – a mexikóiak már a saját szabadrúgásukhoz készülődtek, amikor a VAR-szobából Beath Chris játékvezető fülére szóltak, hogy meg kellene néznie az előző jelenetet... Így is tett! – így jutott büntetőhöz Lengyelország. Robert Lewandowski a világsztárok mumusával, a vb-specialista Guillermo Ochoával állt szemben. A bal alsó sarkot célozta meg a lengyel, de nem járt túl a 37 éves kapus eszén, Ochoa nagyot nyújtózkodva hárított! Kicsit sem mellékes, hogy ezzel ő lett az első mexikói kapus, aki tizenegyest védett világbajnokságon (a vb-statisztikákat 1966 óta vezetik).

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei: 

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022 

Tippeljen ön is: 

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!