Foci

2014.11.25. 14:40

A tizes mez varázsa

Dunaújváros - Hatvanegy éve győzte le a magyar aranycsapat a verhetetlennek tűnő angol válogatottat. Nyolc esztendeje már, hogy Puskás Ferenc, e csapat legendás tagja, minden idők legnagyobb futballistája az égi csapatban játszik. A tízes mez azonban ott is az övé - vélik sokan.

L. Mészáros Irma

Puskás halálának évfordulóján, november 17-én a budapesti Bazilika előtt ezzel a tízes mezzel emlékezett rá egy fiatal hölgyrajongó, a dunaújvárosi születésű Markó Alma. - Kiraktam mécsesekből Puskás nevét. Én így gondoltam rá - mondta.

Hogy élhet ennyire erősen egy mai fiatalban Puskás Ferenc? A rajongóvá válás gyökereit nyilván a családban lehet keresni. Alma édesanyja, Szilágyi Bernadette először saját gyermekkori focirajongásáról beszél. - Mikor kicsi voltam, nagyapám rendszeresen kivitt magával a Kohász-meccsekre. Mesélte a régi történeteket, mert egykor ő is focizott. Tőle hallottam először Puskás Öcsi nevét. Majd dunaföldvári gimnazistaként alap volt, hogy szurkoljunk a földvári futballistáknak - emlékszik vissza azokra az évekre. Pedig akkor még nem is tudta, hogy Puskás is játszott egy-egy meccset Földváron, hiszen felesége révén rokoni és baráti szálakkal kötődött a településhez.

Teltek az évek, s Szilágyi Bernadette lassan saját lányával nézte a meccseket. A kamaszlánynak először a jóképű focisták tetszettek. A tizenkét éves kislány megkapta élete első focimezét, amely természetesen Real Madrid-felső volt David Beckham nevével. Majd amikor lehetőségük nyílt, utaztak Madridba. Megnézték személyesen is a csapatot, s természetesen a Bernabeu stadionban található Real múzeumot, amelynek bejáratánál már Öcsi bácsi fényképével találkoztak.


A dunaújvárosi születésű Markó Alma fokozatosan ismerte meg a legenda élet- és karriertörténetét, többször járt Madridban
Fotó: amatőr felvétel

- Könnyek és elérzékenyülés nélkül lehetetlen volt hallgatni, amint egy portugál nagyapa a múzeumban átszellemülten mesélt unokájának, ki volt Puskás - emlékeznek vissza. Madrid és Öcsi bácsi szerelem lett. Alma fokozatosan ismerte meg a futball-legenda élet- és karriertörténetét. Majd néhány évvel ezelőtt kaptak egy Real Madrid-os Puskás-mezt. Kislánykori álmuk vált valóra.

Meghatódottsággal mesélnek a múzeumról és az élményekről. Arról az érzésről, amit a mai spanyolok lelkesedése, elismerése vált ki belőlük. Idén is ellátogattak a Real Madrid egyik edzésére. - Tréning után a csapat sztárjai hatalmas sebességgel távoztak a stadion parkolójából. Alma az út szélén állt - kezében az a tízes mez. Hangos fékcsikorgással megállt egy autó mesélik. - A kocsiból Zinedine Zidane intett ki, mutatva, hogy Alma vigye oda a mezt. Zidane elismerően bólogatott, és aláírta.

- Csak ezt az egy aláírást adták a srácok ezen a napon - teszi hozzá büszkén az édesanya, aki külföldi utazásai során maga is sokszor megtapasztalta, hogy Puskás neve fogalom a világban.

Az egyik legkülönlegesebb kalandja Abu Dhabi repterén esett meg. - A kifogástalanul vasalt öltözetű hivatalos személy közölte velem, hogy márpedig nem enged be, mert ez az útlevél bizony kazahsztáni. Próbáltam elmagyarázni, hogy hazánk, Hungary hol van. Nem akarta érteni. Persze zavarta őt a németországi születési hely is. S miután hiába magyaráztam hazánk helyét, bemondtam Puskás nevét. Az addig szigorú, morcos úr csillogó szemmel nézett rám: Aaaahhhh, Puszkász! Mágyár! S ezzel megnyílt a határ!

Igen, a világon mindenki tudja, hogy Puskás magyar volt. S azt is, hogy a legnagyobb. A napokban megjelent az AS nevű spanyol sportnapilapban az európai futballtörténelem legfélelmetesebb vagy ahogy ők fogalmaztak: letális trióinak listája. Nem meglepő, hogy ott olvasható a Real Madrid páratlan és utánozhatatlan csatárhármasa: Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano, Francisco Gento.

Ezért tiszteleg Markó Alma és édesanyja rendszeresen Puskás Ferenc előtt, aki nemcsak kiváló focista, hanem csodálatos közösségi ember is volt. Öcsi bácsi olyat tudott, amit nagyon kevesen a sporttörténelemben - mondja Alma.

A dunaújvárosi nagyapa által elültetett mag kikelt az unokában, s fává, majd erdővé nőtt az édesanyában és lányában, a dédunokában. Lehet, hogy a nagyapa és Puskás Öcsi együtt dekáznak abban az égi csapatban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!