Foci

2014.07.22. 12:50

Dobos Barna, a DPASE sportigazgatója: szeretnénk helytállni az NBI-ben

Szombaton a Honvéd ellen idegenben kezdi meg szereplését a labdarúgó NBI-ben a Dunaújváros PASE labdarúgó együttese. Dobos Barna sportigazgatóval beszélgettünk a felkészülésről, a várakozásokról, s szót ejtettünk a stadionfejlesztésről is, ami alapvető feltétele, hogy az együttes hazai pályán is szerepelhessen.

Gallai Péter

Dobos Barna sportigazgató gyümölcsözőnek nevezte a megyei klubok együttműködését (Fotó: Ady Géza)

- Böőr Zoltán mondta lapunknak, hogy meseszerű történet részesei, hiszen az NBIII-ból indulva az NBI-be jutottak. Ön is így gondolja?

- Nagyon rövid idő volt örülni a sikernek, ugyanis meg szeretnénk állni a helyünket ebben az osztályban is, ami nem lesz egyszerű. Tavaly úgy alakítottuk ki a keretet és az volt a célkitűzés, hogy a másodosztályban bentmaradjunk. Menet közben megjött az étvágy, amikor elértük a feljutó helyet, akkor egyértelműen szerettük volna megtartani. Sikerült.

- Óvatos duhajok voltak? Ezzel arra gondolok, hogy a bentmaradást tűzték ki.

- Azt hiszem ennek az újjáépítésnek ami Dunaújvárosban zajlik, nem lehetett úgy nekilátni, hogy rögtön első osztályú csapata legyen a településnek, s az anyagi feltételek sem voltak adottak. Az alapcélkitűzés az volt, hogy hosszútávon másodosztályban működjön a klub. Azzal, hogy feljutottunk az NBI-be, fel kellett gyorsítani a folyamatokat. Nem csak a szabályoknak szeretnénk megfelelni, hanem saját magunknak is, ami nem egyszerű, szépen haladunk előre. Ismét ismeretlen pályán fogunk szerepelni, csakúgy mint tavaly az NB II-ben, nem tudjuk mire lesz elég a csapat, de azt igen, hogy nagyjából miból gazdálkodhatunk. Eszerint próbálunk egy olyan célt meghatározni, hogy bravúrral bent tudjunk maradni az első osztályban. Persze én örülnék a legjobban, ha úgy alakulna a dolgunk, mint az NBII-ben...

- Említette: az igazolások mellett a háttérben is komoly munka folyt, s itt van a stadion, ami jelen pillanatban nem alkalmas NBI-es mérkőzés megrendezésére.

- A stadion ebben az állapotban nem felel meg az első osztályú követelményeknek, ezért a licenc beadásakor a Videoton pályáját jelöltük meg, ahol a hazai mérkőzéseinket játsszuk. Egy kormányhatározat alapján a stadion fejlesztésére kaptunk hatszáz millió forintot. Ebből elsőként a világítást szeretnénk megvalósítani, ez az alap, hogy Dunaújvárosban lehessen játszani. Óriási hátránynak tartom, hogy nem készült el időben a munka, de megpróbáljuk áthidalni ezt az időszakot. Emellett például be kell számozni a székeket, kiépíteni a beléptető rendszert, megcsinálni a felfestéseket. Gond, hogy kevés a helyiségünk, nincs hol sajtótájékoztatót tartani, de az orvosi szoba elhelyezését is meg kell oldani. Az épületben próbálunk helyet szorítani, de szóba került a konténeres megoldás is. Ebbe az összegbe beletettük a pályatest cseréjét, ami magában foglalja a fűtést és a vízelvezetést is, de ezt később oldjuk meg, mert hosszabb időt vesz igénybe. Bízom benne, hogy az egész stadion befejezése is rövidesen megtörténhet, ami óriási jelentőségű lenne életünkben.

- Mikor játszhatnak elsőként idehaza?

- A második meccsen a pályaválasztói jogot felcseréltük a Videotonnal, amiért köszönet nekik. Bízom benne, hogy a Pápa, de legkésőbb a kilencedik fordulóban a Puskás Akadémia ellen már Dunaújvárosban játszhatunk.

- A tervek szerint sikerültek az erősítések és érkeztek légiósok. Utóbbiak hiányposztokat töltenek be?

- A keret nem az első osztályra lett összeállítva, ezért a feljutást követően erősíteni kellett, hiszen ha már ez sikerült, akkor szeretnénk helytállni. Van egy kis apparátus arra, hogy velem egyeztetve játékosokat figyelnek, osztálytól függetlenül szeretnénk mindig jobb csapatatot, persze az anyagi lehetőségeken függvényében. Az érkezők közül többet már régóta figyelünk, de menet közben derül ki, hogy valóban erősítést jelentenek-e. Az eddigi arányokat nézve kilencven százalékban jó döntés volt az adott labdarúgó megszerzése. Külföldiek eddig is voltak, az lenne a cél, hogy hazai nevelésű játékosaink legyenek, de ennek még nem jött el az ideje. Ugyanis az elmúlt tíz évben Dunaújvárosban nagyon takarékon működött az utánpótlás. A minden korosztályt érintő rendszert mostanra sikerült felépíteni, de még nem várható el, hogy meghatározzuk hány fiatalt adunk a felnőtt csapatnak. Természetesen magyar játékosokat szeretnénk igazolni, de vannak hiányposztok, amelyekre vagy tudásban, vagy anyagi okok miatt nem tudunk itthonról szerződtetni.

- Többen a Videotontól érkeztek kölcsönbe, ilyen jó az együttműkődés?

- Mindkét együttes Fejér megyei, csakúgy, mint a Puskás Akadémia, mi nyitottak vagyunk az együttműködésre, szerencsére ők is. Ez nagyon jó és hasznos kapcsolat lehet a jövőben is. A keretben még egy, a balhátvéd posztja problémás. Csehi Tamás meghatározó játékos, de mellé szeretnénk alternatívát.

- Több fronton is helyt kell állniuk, gondolom erre is készülnek.

- Ha sorrendet kell felállítani, akkor a bajnokság az első, majd a Magyar Kupa és a Ligakupa következik. Minden sorozatban szeretnénk a legjobb teljesítményt nyújtani, de mivel ősszel nagyon sok mérkőzés lesz, nem fogja tudni tizenegy ember ezeket végigjátszani. Látjuk a játékosok fizikai állapotán, hogy a Ligakupában tudnak-e szerepelni, aszerint adunk lehetőséget a keret többi tagjának.

- Számolgatta hány pont megszerzése lenne ideális az őszi szezon alatt?

- Nem terveztünk, megpróbáljuk azt a bravúrt végrehajtani, hogy a tabellán két klub is mögöttünk végezzen, ami ugye bentmaradást jelent. Ahogy közeleg a rajt, egyetlen feladatunk van csak: amennyiben tudunk, a Honvéd ellen minél több pontot szerezzünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!