Foci

2012.06.22. 20:55

Labdarúgó Eb - Sima német győzelem a görögök ellen

Gdansk – Németország vagy Görögország, avagy két ellentétes labdarúgó kultúra képviselője közül ki jut tovább? A kérdés csak néhány percig volt valós, hiszen a németek fölényesen győztek.

Silye Sándor

A németek százszázalékos teljesítménnyel jutottak a legjobb nyolc közé, de ezúttal keményebb védelemmel kerültek szembe, mint amilyen a portugál, a holland vagy akár a dán volt a csoportküzdelmek során. A németeknél visszatérhetett eltiltása után a védelembe Boateng, ugyanakkor a görögöknél hiányzott két sárga lap miatt a csapatkapitány Jorgosz Karagunisz. A labdarúgást kedvelők kíváncsian várták: győz a tökéletes erőállapotban lévő, az erőfutballt maga mögött hagyó látványos labdarúgást játszó német válogatott, vagy a fegyelmezett védekezésből az ellenfél kapujára törő görög csapat? Vajon megismétlődik a BL-döntő, amely végén a német Bayern München kénytelen volt fejet hajtani a kiválóan védekező, taktikus focit bemutató Chelsea előtt?

A kezdés előtt Michel Platini társaságában Angela Merkelt láthattuk, lám, csak eljött az Eb-re. Igaz, válogatottja nem Ukrajnában játszott... Ott volt a frissen hivatalba lépő Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök is, így nem csak sport-, de akár gazdasági esemény is lehetett a meccs... A németek Gomez, Müller és Podolski nélkül nagyon beindultak, négy perc alatt két óriási helyzet volt előttük, egy les, egy lesgól, egy helyzetet meg csak úgy kihagytak. Az „új” fiúk, Klose, Reus és Schürrle csipkedték magukat. Egykapuztak a németek, de nem tudták áttörni a görög bunkert, vagy kihagyták a ziccereket. Tény, ha 25 perc alatt három gólt szereztek volna, senki nem szólhat egy szót sem. Csak hol volt az egyetlen boldogító találat...?

Fél óra elteltével görög kontra, lövés jelentette a hellének számára az oázist. A 39. percben Lahm bombázott 18 méterről a bal alsóba. Térfélcsere után mit sem változott a helyzet, de a németek reményét egy-egy pontatlanság mindig megakasztotta. Már a görögök is igyekeztek támadni, sőt, az 55. percben Szamarasz egyenlített. Hat perc múlva Khedira nem vacakolt, egyből a léc alá lőtt, majd a 68. percben Klose fejjel talált be. A 74. percben Reus adta meg a kegyelemdöfést, minden eldőlt. A mérkőzés végén Salpingidis vitatható 11-esből állította be a találkozó végeredményét, a 4-2-t.

Még több cikk az Eb-ről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!