Foci

2012.07.01. 08:16

Olaszország a labdarúgás nagy ünnepére készül

Róma - Olaszország az esti Eb-döntőre készül: a sajtó és a szurkolók is azt remélik, hogy a Cesare Prandelli szövetségi kapitány vezette futballválogatott képes lesz a spanyolok elleni csodára a kijevi fináléban.

MTI

"Ugyanolyan előérzetem van, mint 2006-ban volt!" - hangoztatta a sajtónak a lengyel-ukrán rendezésű kontinensviadal vasárnapi döntőjével kapcsolatos érzéseit Gigi Buffon, a hat évvel ezelőtt világbajnok olasz csapat kapusa. A babonás Olaszországban pozitívan fogadták Cesare Prandelli kijelentését is, amely szerint "kedvezőnek" érzi az olasz válogatott csillagainak állását.

Itáliát ez megnyugtatta, mivel Prandelli ugyanezt mondta az angolokkal vívott sikeres negyeddöntő előtt is.

Vasárnap este "technika és szív kell!"- buzdította a squadra azzurrát a Corriere dello Sport sportnapilap. "Hatvan millió olasz lesz a kijevi pályán!" - tette hozzá a Gazzetta dello Sport hangsúlyozva, hogy a döntőt játszó csapat egész Itália győzni akarását testesíti meg a gazdasági válság nehézségei közepette. A Gazzetta szerint a spanyolok döntőbe jutása biztos volt, az olaszok jelentik az igazi meglepetést, mivel róluk "senki sem gondolta volna, hogy sikerülhet, ezen a ponton azonban Olaszország meg akarja szerezni az Európa-bajnoki címet".

"Mario, mutasd meg, mit tudsz!" - biztatták az Eb-n eddig háromszor eredményes Balotellit a címoldalak, a Corriere della Sera "A labdarúgás nagy ünnepéről" írt.     Az újságok elismerték, akármi is legyen a spanyolokkal szembeni eredmény, az olasz válogatott mindenképpen győztesen tér haza az Eb-ről.

A lapok kiemelték, hogy a kijevi stadionban lesz Mario Monti olasz miniszterelnök is, aki a hazai bajnokságot az Európa-bajnokság előtt sújtó bundabotrány napjaiban még az itáliai labdarúgás néhány évre való felfüggesztését javasolta.

A két Mario - Monti és Balotelli - képviseli most Olaszország "feltámadását" a gazdaságpolitikában és a labdarúgásban, bár az olaszok a focista Supermariót kedvelik jobban - jegyezték meg a kommentárok.

Ahogyan az angolokkal szembeni negyeddöntőt és a németek elleni elődöntőt, Olaszország a ma esti döntőt is az utcákon, tereken felállított óriásvetítőkön nézi majd.

A római Circus Maximus mezejére kétszázezres tömeget várnak. Az ötven négyzetméteres vászon előtt lesz Róma főpolgármestere, aki Spanyolország római nagykövetét is meghívta, de ő inkább külön akart szurkolni.

Ha Olaszország lesz az Európa-bajnok, egész Róma a Circus Maximusban ünnepel. Az olasz főváros tömegközlekedését hajnali fél kettőig meghosszabbították.

Milánóban a dóm téren nézik a meccset. A szicíliai Agrigentóban még a város védőszentjének tisztelgő körmenetet is elhalasztották. Az olasz mozikban külön légkondicionált termekben közvetítik a döntőt. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy esti járatain folyamatosan közlik a mérkőzés eredményét.

Giorgio Napolitano olasz államfő hétfőn a római elnöki palotában fogadja Prandellit és a válogatott játékosait.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!