Foci

2015.07.03. 14:19

A DPASE új klubigazgatója, Salló István a válogatott mellett is dolgozik

A Dunaújváros PASE labdarúgóklub új sportigazgatója, Sallói István már több jelentős klubnál is bizonyította, hogy nehezebb körülmények közt dolgozó egyesülettel is lehet szakmai sikereket elérni.

Szárszó Lajos

Sallói István már bizonyította, hogy nehezebb körülmények között is lehet szakmai sikereket elérni (Fotó: DPASE)

– Dobos Barna ügyvezető igazgató már a tavaszi szezonban kereste a megfelelő szakembert a sportigazgatói munkára. Mikor beszéltek konkrétan először arról, hogy ezt a feladatkört ön tölthetné be?

– Barnát régebb óta ismerem, akivel közösen végeztük el a Pro Licences tanfolyamot. Az együtt töltött másfél év alatt sokat beszéltünk a futballról, melyek alatt egyértelművé vált, hogy nagyon sok mindenben azonos a gondolkodásunk, a véleményünk, így az is, hogy jó lenne egyszer együtt dolgoznunk. A Kecskemét licenc problémája miatt a közös munka már most elkezdődhet.

– Mivel foglalkozik egy sportigazgató?

– Az alap az utánpótlás és a felnőtt csapat közötti híd megteremtése, a játékosok menedzselése, a fiatal labdarúgók felnőtt csapatba történő áramoltatása. Meg kell határozni azt a játékospolitikát, mely a hosszú távú sikerek alapja. Segíteni kell a játékoskeret kialakításában. Ezt természetesen egyeztetve a tulajdonosokkal, vezetőkkel, valamint a szakmai stábbal. A cél a csapat filozófiáját minden tekintetben figyelembe vevő hatékony, sikeres munkavégzés.

– Mi okozza a feladatban a legnagyobb kihívást?

– A keret kialakítása során figyelembe kell venni a vezetőedző elképzeléseit, de a gazdasági lehetőségeinket is. A Dunaújváros számára kiemelten fontos, hogy megfeleljünk a Magyar Labdarúgó Szövetség új irányelvének, ami a fiatalok beépítését, a kezdő csapatban történő pályára lépését jelenti, hiszen ez az alapja a tőlük kapott, pénzbeli támogatásnak. Mindezt úgy kell megoldani, hogy az eredményességen ne essen csorba, hiszen az alapvető célkitűzés, hogy minél hamarabb visszajussunk az NBI-be. Az ütőképes kezdőcsapat összeállítása hatalmas kihívást jelent, így a következő időszak számunkra egy nagyon komoly sakkjátszma lesz.

– Nem lesz egyszerű megtalálni a megfelelő fiatalokat, hiszen itt nem kizárólag a játéktudást, hanem a nem dunaújvárosi labdarúgóknál a nevelési költségek előteremtését is jelenti. Jól látom a problémát?

– Igen, hiszen a fiatal játékosok nevelési költségtérítése nagyon komoly összegeket jelent. Így pénzügyi oldalról azt az ideális egyensúlyt kell megtalálni, hogy az MLSZ-től kapott támogatás meghaladja az előbb említett költséget és piacképes játékosokat igazoljunk. Ez először tehát befektetést jelent, ami hosszú távon térülhet meg. A megfelelő megoldás keresése ebben az időszakban intenzív munkát igényel.

– Az előbb említett költségek csökkentése miatt ezért lenne nagyon fontos, hogy saját nevelésű játékosok tudjanak felkerülni a felnőttek közé. Mennyire tarja járhatónak ezt az utat?

– Ez minden klub életében az egyik, ha nem a legfontosabb feladat. Meg kell tudni teremteni azt a hátországot, ami ehhez szükséges. Mindenféle szempontból előnyt jelent, ha a klub saját nevelésű játékost tud hadrendbe állítani. A DPASE még hátrányban van a kiemelt akadémiákkal szemben, de mindenképpen cél, hogy előbb utóbb az elit utánpótlás nevelő egyesületek közé tartozzunk. Ehhez az alapok megvannak. Komoly elképzelések vannak az infrastruktúra fejlesztésére is, amely a jövő záloga.

– Mekkora vonzerőt jelenthet az Ön labdarúgó tudása és a dunaújvárosi kapusiskola létrehozása az utánpótlás számára?

– Az utánpótlás nevelés fejlesztése azt mutatja, hogy a klub eltökélt szándéka a hosszú távon való gondolkodás, valamint a komoly célok kitűzése és megvalósítása. Pozitívum, hogy erősödik a menedzsment, hiszen ez a gyerekek számára jelent fejlődési utat a jövőjük tekintetében. Bízom abban, hogy meg tudjuk tartani a tehetségeinket, akik az egyéni fejlesztések során még jobb játékosokká válhatnak. Ebben a munkában, főként a támadók nevelésében én is szerepet vállalok majd. Hiszek abban, hogy az egyénre szabott feladatvégzések során lesz meg az a tudás a jövő generációjában, amely a kétes helyzetek megoldásánál a jó döntést eredményezi majd. Ehhez kellenek a kitűnő nevelőedzők és példaképek, mint amilyen nekem a Videotonnál Burcsa Győző volt. Neki köszönhetem azt, hogy megtalálta számomra a megfelelő posztot, és mindenre megtanított, ami a befejezésekhez kellett. Hiszek abban, hogy a helyzetek kihasználásának hatékonyságát megfelelő gyakorlással javítani lehet a gyermekeknél, és bizonyos szintig a felnőtteknél is.

– Ön nem csupán labdarúgó csapatunknál, hanem a magyar nemzeti labdarúgó válogatottnál is dolgozik. Mennyire tudja ezt a kettős szerepvállalást összeegyeztetni?

– Egy klub számára mindig rang, ha válogatott játékosa, vagy a szakmai stábban dolgozó alkalmazottja van. Ez a kapcsolati tőke előnyt jelenthet a Dunaújváros számára, de a válogatott számára is, ha olyan játékost is tudok ajánlani a klubnak, akik a válogatott számára is fontosak. Az egyesület vezetőségével is abban állapodtam meg, hogy ez a két dolog összeegyeztethető.

– Mi lesz az első lépése az egyesületnél?

– A szervezettség és az előre tervezés az, amiben elsősorban előrébb fogunk lépni. Bízom abban, hogy a klub pozicionálása és médiaháttere is erősebb lesz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!