Foci Eb

2016.06.26. 21:25

A gratuláció jár a fiúknak

Toulouse - A magyar válogatott tegnap Belgium ellen játszott a franciaországi Európa-bajnokságon. A tét a nyolc közé jutás volt. Belgium örülhetett...

Horog László

Magyarország - Belgium 0-4 (0-1)

Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Böde Dániel 79. perc), Kádár Tamás - Gera Zoltán (Elek Ákos szünet) - Lovrencsics Gergő, Pintér Ádám (Nikolics Nemanja 75. perc), Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám. Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Belgium: Thibaut Courtois - Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen - Axel Witsel, Radja Nainggolan - Kevin De Bruyne - Dries Mertens (Cararasco 78. perc), Romelu Lukaku (Batshuayi 76. perc), Eden Hazard (Felliani 81. perc). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots.

Amire akár két héttel ezelőtt, a mieink franciaországi bemutatkozásakor csak nagyon kevesen gondolhattak, bekövetkezett. Húszas éveinek elején járó fiatal, magyar lány, arcán diszkrét piros-fehér-zöld színekkel, pólóján egy magyar labdarúgó arcképével sétált Toulouse belvárosában. A hazai futballkörökben csak madocsai Messiként aposztrofált ferencvárosi gólvágó vigyorgott a fehér ruhadarabon, a szöveg pedig a következő volt. Félig ember, félig gép, Böde Dani példakép! A népligeti támadó pedig gólt sem lőtt az Eb-n, mindössze az első meccsen lépett pályára csereként, a drukkerek érthetően mégis rajonganak érte, hasonlóan a többi labdarúgónkhoz. Ahhoz, hogy szurkolóink eljussanak a távoli, déli városba, előzőleg bravúrok sorozatát kellett bemutatnia labdarúgóinknak. Az F jelű kvartettből való továbbjutást bárki aláírta volna a torna kezdete előtt, az pedig a megvalósult csoda kategóriájába tartozott, hogy Bernd Storck tanítványai megnyerték a csoportküzdelmeket.

Guzmics Richárd (jobbról) és a belga Kevin De Bruyne küzdelme a labdáért. Sok ilyen és ehhez hasonló jelenetet láthattunk Fotó-mti: Illyés Tibor

Toulouse-ban a világranglista második helyén álló belgák vártak a magyarokra. Áprilisig vezettek, azután Kolumbia előzte őket, de így is jóval előkelőbb helyen tanyáznak nálunk. A kezdés előtt negyven perccel kezdtek melegíteni a mieink, a megszokott nóta ütemeire: Az éjjel soha nem érhet véget! Aztán a hangulatot jócskán rontotta, hogy a csoportküzdelmek után az Európa-bajnokság álomcsapatába választott középpályás, Kleinheisler László néhány, rövid sprint után kicsit húzta a lábát, majd kisétált a kispad előtt álldogáló szövetségi kapitányhoz. Rövid eszmecsere után az öltözőbe vonult, a stadion belső kamerája pedig Pintér Ádámot kezdte pásztázni, a szakmai stáb pedig intett a Fradi középpályásának, ami egyértelműsítette, a kispadról előlép a kezdők közé. De Bruyne fölé szálló bombája vezette be a meccset, Lovrencsics lövését pedig fogta Courtois. Hazard beadásszerű lövéséről előbb késett Lukaku, majd éles szögből leadott lövése Király melléről szögletre vágódott. De Bruyne is adott munkát kapusunknak. A 10. percben már vezetett az ellenfél, De Bruyne szabadrúgását a berobbanó Alderweireld fejelte a hálóba 0-1. De Bruyne lövését lábbal védte Király, majd szerencséjük volt a belgáknak, Courtois elcsúszott egy beadásánál, de a labda mellé vánszorgott. Dzsudzsák lövését vetődve fogta a hálóőr, a túloldalon De Bruyne bombázott a felső lécre. Dzsudzsák is centimétereket tévesztett, Király pedig hatalmasat védett Mertens közeli kísérleténél.

A második félidőben sokkal aktívabb volt a magyar válogatott, több helyzetet kialakított, esélye volt az egyenlítésre. A hajrá azonban nem sikerült jól, három gólt kapott nemzeti csapatunk. Batshuayi a 78. percben, két perc múlva Hazzard, majd a 91. perc Carrasco volt eredményes. Csapatunk ezzel kiesett, de a gratuláció jár a fiúknak.

Címkék#sport#eb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!