Gazdaság

2017.01.12. 14:19

A betéti vagy a hitelkártya forgalom növekszik jobban? (x)

A 2015-ös évre vonatkozó információk szerint a pénzforgalmi szolgáltatóknál vezetett számlák száma 100 000-rel csökkent.

PLT-hirdetés

2015. év 4. negyedévében 10,3 millió számla volt Magyarországon. A magyarországi kibocsátású kártyák száma megközelíti a 9 millió darabot. Az érintéses kártyák száma ezen belül folyamatosan növekszik, a harmadik negyedévhez képest is 6 százalékos növekedés tapasztalható.

Az érintéses kártyák száma eléri a 4,8 millió darabot. Az adatból is tisztán látszik, hogy mekkora az igény erre a kártya típusra. Sok esetben tényleg sokkal jobban leegyszerűsödik a fizetési folyamat a vásárlások során.

Természetesen ehhez a kártya mennyiséghez megfelelő számú POS terminál is szükséges. A fizikai kereskedői elfogadóhelyeken - amely közel 82 ezret tesz ki – már 101 000 terminált helyeztek üzembe. Ezek közül a terminálok közül már 62% képes az érintőkártyás hitelkártya, betéti kártya elfogadásokra is.

A következő friss adatok már a 9 millió darabos álomhatár átlépéséről számolnak be. A POS terminálok száma mintegy 9 százalékkal emelkedett, így a harmadik negyedévben az összes fizetési kártyás tranzakció több, mint a fele már az érintéses kártyák használatával történt.

Érdemes itt megemlítenünk, hogy a 9 millió darab kártyából 1,4 millió darab hitelkártya volt és a fennmaradó 7,6 millió pedig betéti kártya. Mára elmondhatjuk, hogy a forgalomban lévő kártyáknak kicsivel több mint 60%-a alkalmas az érintéses fizetés megvalósítására. A POS terminálok száma növekedést mutatott, amely jól jelzi, hogy a következő időszakban is bővülés várható. A terminálok közül 9 százalékkal növekedett azoknak a termináloknak a száma, amelyek képesek az érintéses hitelkártya és betéti kártya elfogadására.

A vásárlási tranzakciók száma az előző év negyedik negyedévéhez képest mintegy 21 százalékkal növekedett, amely 112 milliós összes forgalomnövekedést jelentett. A tranzakciók összértéke megközelítette a 841 milliárdos forgalmat, amely 27 százalékkos növekedést jelentett az előző évi azonos időszakhoz képest. Ha a kártyák típusai szerinti forgalmat nézzük meg, akkor láthatjuk, hogy a betéti kártyás tranzakciók száma sokkal több volt, mint a hitelkártyás forgalom. Az összforgalomból a betéti kártyás forgalom 85 százalékot tett ki.

Tovább folytatódott az interneten lebonyolított vásárlások forgalma. A fizikai vásárlásokhoz képest darabszámban közel 41 százalék, értékben mintegy 52 százalékos növekedés volt tapasztalható. A fizikai kereskedőknél a betéti kártyás forgalom volt magasabb. A betéti kártyás forgalom 20, míg a hitelkártyás forgalom 16 százalékot emelkedett. Eltérés az internetes vásárlások terén volt, hiszen itt, mint a betéti mind pedig a hitelkártyás forgalom 41 százalékos növekedést ért el az előző azonos időszakhoz képest.

Forrás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!