Gazdaság

2014.08.01. 14:15

Az értékesítéssel foglalkoznak a termelők: a környező országokban is jó a hozam

Dunaújváros - Ha jó a termés, kérdéses az ár, amit fizetnek érte: körülbelül így áll a helyzet most a termelők számára.

Pekarek János

– Továbbra is úgy áll a helyzet, hogy ha valamilyen időjárási katasztrófa nem jön közbe, akkor igen nagy termésre számíthatunk a kukoricánál! – mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője. Az már korábban is látszott, hogy (eddig) igen kedvező volt az idő a kukorica számára. Márkli elmondta: minden egyes száron két-három cső van, amelyek közül legalább kettő megtermékenyült. Azt ígéri a helyzet, hogy akár nyolc tonnás is hozhat a kukorica!

Azonban így is vannak gondok. A betakarítás kezdete valószínűleg októberre csúszik, mivel a sok eső után sok napfény is kell a termés megérleléséhez. Addig pedig sokat változhat az ár, amit a leszedett kukoricáért fizetnek a felvásárlók.

Márpedig, mivel közismert, hogy jó termés ígérkezik, a kukorica tonnánkénti ára folyamatosan csökken, már most. Meg sem közelíti a gazdák által rentábilisnak tartott ötvenezer forintos tonnánkénti szintet. Inkább a negyvenezer forint felé tart, sőt, könnyen lehet, hogy akár a harmincötezer forintos szintnél áll meg. Az pedig, jegyezte meg Márkli, már csak éppen arra elég, hogy fedezze a munkával kapcsolatos költségeket, de haszon egy fillér sem lesz rajta. Ráadásul a környező országokban is jó a kukoricatermés ígérete, tehát mindenképpen nagy lesz a kínálat a vevők számára.

Mindenesetre a legfőbb tényező az időjárás, ami eddig abban is kedvezett, hogy nem jelentkeztek a tavalyi rovarkártevők a kukoricánál. Ami pedig a már betakarított búzát illeti, a jó hír továbbra is az, osztotta meg velünk Márkli János, hogy valóban minden termés a raktárakban van. Folyamatosan zajlik a búza tisztítása is.

Ebben az esetben is az értékesítés jelenti a legfőbb gondot: a Pentele Zrt. tulajdonosai jelenleg is külföldön vannak, értékesítési tárgyalásokat folytatnak. A búza jó minőségű, eléri az euró szabványt, a legutóbbi laboratóriumi bevizsgálások szerint jobb, mint a takarmánybúzák. Szerencsére a piacon is ezek után a termések érdeklődnek a vevők, tehát a búza értékesítésével várhatóan nem lesznek gondok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!