Gazdaság

2016.05.06. 17:57

A családi kedvezményről

Az elmúlt időszakban többször problémát okozott a házasság felbontásakor készített megállapodás elkészítésénél a családi adókedvezmény kérdése.

Unger Zsolt

Az tévhit, hogy erről is a felek rendelkezhetnek. A törvény konkrétan kimondja, hogy mikor és ki veheti igénybe a kedvezményt. Alapszabály, hogy a családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa. A házasság felbontásakor a gyermek elhelyezéséről kell egyezséget kötni. A megállapodások többségében a közös felügyelet mellett az egyik szülőnél van elhelyezve a gyermek. Ebben az esetben egyértelmű, hogy az a szülő veheti igénybe a családi pótlékot és a családi adókedvezményt, aki a jogerős bírósági döntés alapján a gyermeket gondozza. A családi kedvezményt a jogosult arra a hónapra tekintettel veheti igénybe, amely számára jogosultsági hónapnak minősül. Több jogosult esetén az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik.

Ha az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni. Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható. Amennyiben a jogerős bírósági döntés, egyezség alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő – valamint a szülő házastársa – vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül. A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény a törvényben meghatározott összege 50 százalékának érvényesítésére jogosult. A gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak. A fentiek alapján látható, hogy a szülők nem köthetnek egyezséget a családi kedvezményekről, azokat a törvény egyértelműen megjelöli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!