Gazdaság

2016.04.05. 12:25

Európában hatalmas palagáz-készletek vannak

Dunaújváros - Magyarország energiahelyzetéről tartott előadást Holoda Attila, a bányászati és kohászati egyesület klubnapján. Európában hatalmas palagáz-készletek vannak, az európai palagáz-sztori lehetne az egyik menekülési útvonal - véli a szakember.

Szente Tünde

Az OMBKE Vaskohászati Szakosztály Dunaújvárosi Szervezetének elnöke, Józsa Róbert március 31-én, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében köszöntötte a megjelenteket, s röviden ismertette a meghívott előadó szakmai pályafutását.

Kihívások a haza gázellátásban témára szűkítette fő mondandóját a hazai és nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett, alapvégzettségét tekintve olajmérnök előadó. Mindjárt az elején, energetikai infrastruktúránkat a régiók ellátásának érrendszerébe, az Európai Unió közút-, vasút-, villamos- és gázhálózatába illesztette. Az új gázellátó rendszerek nem akarják elérni Európát, bonyolult érdekviszonyok mentén sérül az Európán belüli szabadkereskedelem. Az oroszok abban érdekeltek, hogy piacképes termékeiket, az energiahordozóikat eladják. Szükséges-e egy egységes és partikuláris érdekektől mentes közös Európai Energia Unió? - tette fel a kérdést figyelmes hallgatóságának. Véleménye szerint az EEU látszólag logikus, egyébként üzletileg utópisztikus. Egyes tagállamok nyilvánvaló kokettálása az oroszokkal, Putyin malmára hajtja a vizet. Az energiaügyi biztos eddig egy oroszbarát német volt, most pedig egy spanyol arisztokrata, erősen környezetvédő beállítódással, ami elegendő magyarázatul szolgál a palagáz-mezők kiaknázásának odázásához.

Az Európai Unió által kinyilvánított cél: fenntartható, biztonságos, megkülönböztetés nélküli és megfizethető energiaellátást biztosítani a fogyasztók számára. Az uniós célkitűzések és a haza állami törekvések mintha csorbát szenvednének - mondta Holoda.

A tendenciákat figyelembe véve, egyértelmű, hogy a világon nem csökken az energiafelhasználás, a fosszilis energiahordozók stabilan tartják dominanciájukat. Szembetűnő a gáz részarányának szárnyalása, éppen ezért a gázigény folyamatosan nőni fog. A nem hagyományos gázoké a jövő: az európai palagáz-sztori lehetne az egyik menekülési útvonal. A világ kereskedelmi-rendszerét máris megváltoztatta a nem konvencionális földgáz, amelynek kitermelésében az amerikaiak élen járnak, Kína pedig még előtte áll. Az elmúlt 79 év alatt 220 milliárd köbméter földgázt termeltünk ki idehaza, ennek hétszerese érhető el a potenciális palagáz-készleteinkkel. Nem nyitjuk ki , csak beszélünk róla, ezt nevezhetjük akár a dobozba zárt macska esetének .

Az előadást követő beszélgetés - pl. Paks II-ről, a gázok nyomáskülönbségeinek okairól, a makói- és derecskei árokról - végén a vaskohászati szakosztály elnöke, Bocz András köszönte meg a szakember igen érdekes előadását.

Holoda Attila a Moszkvai Gubkin Olaj- és Gázipari Egyetem olajmérnök szakán bányamérnökként végzett. Tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Pénzügy szakán folytatta. Pályáját a MOL jogelődjéhez tartozó Hajdúszoboszlói Bányászati Üzemben kezdte, ahol vezetői beosztásokat töltött be. Közben a MOL kazahsztáni képviselőjeként, valamint a MOL első külföldi vegyesvállalatának vezérigazgató helyetteseként dolgozott Kazahsztánban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára 2012 augusztusától három hónapon át. Jelenleg az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Hajdúszoboszló alpolgármestere.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!