Gazdaság

2014.05.15. 15:18

A Dunaferr stratégiai megállapodást köthet a magyar kormánnyal

A stratégiai megállapodás előkészítéséről is szó esett csütörtök délután, a Cserna Gábor, dr. Galambos Dénes és Evgeny Tankhilevich cégvezető közötti tárgyaláson.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Evgeny Tankhilevich cégvezető sajtótájékoztatón összegezte a tárgyalás eredményeit. A polgármester elmondta, hogy megállapodtak a napi operatív kapcsolattartásban, valamint abban, hogy a jövőben negyedévente egyszer kölcsönösen megosztanák egymással a Dunaferr és a város az aktuális kérdéseit. A cégvezető tájékoztatta Cserna Gábort az I-es kohó átépítéséről, arról, hogy augusztus 20-án, az államalapítás évfordulóján ünnepélyesen adják át az elkészült kohót, amely a folyamatos fázis megtartásának, a munkahelyek megőrzésének is záloga.

Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Evgeny Tankhilevich cégvezető a sajtótájékoztatón (Fotó: Ónodi Zoltán)

Cserna Gábor hangsúlyozta, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára úgy nyilatkozott múlt pénteken, hogy a kormány már most is stratégiai jelentőségűként kezeli a Dunaferrt, a partnerségi megállapodást illetően a vasmű tulajdonosinak kezdeményezniük. A cégvezetővel folytatott csütörtöki tárgyalásokon kiderült, hogy Dunaferr-szinten is nyitott kapukat döngetnek. Ahogyan a polgármester fogalmazott: június elején megalakul az új kormány, és utána elkezdődhetnek a cégvezetők és a kormányzatot képviselők között a tárgyalások a stratégiai megállapodásról.

Dr. Galambos Dénes ebben ígért segítséget Evgeny Tankhilevich-nek. Megbeszélték a forgatókönyvet, és felajánlotta: a térség országgyűlési képviselőjeként aktív közvetítői szerepet vállal a kormány és a Dunaferr között, napi kapcsolat tart nyáron – ülésszünetben is – a cégvezetővel, ez foglalkoztatási, térségi, nemzetgazdasági érdek. A megalakuló kormány fókuszában szerepel a vasmű, amit Evgeny Tankhilevich nagy jelentőségűnek tulajdonított. Elmondta: sokat tettek mostanában azért, hogy a Dunaferr-t modern, európai gyárrá alakítsák. Számos problémával néztek szembe, és a kormány sokszor kifejezte segítő szándékát.

– Mindent megteszünk azért, hogy a szavakat tettekre váltsuk. Rendszees kapcsolatban állapodtunk meg, ami fontos. A menedzsment is nyitott a város által felvetett gondok megoldására – mondta a cégvezető. Majd beszélt arról, hogy a kiszervezéseket jogszabályok szerint hajtják végre, szociális szempontok figyelembe vételével. Az érintett négy projektből egyet fejeztek be. – De minden munkavállalót átvesznek, mindenkinek lesz továbbra is állása, akit érintett kiszervezés, tette hozzá Tankhilevich.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!