Gazdaság

2013.12.03. 15:59

A dunaföldvári üzemet az eredmények hatására máris bővítik

Dunaföldvár - Közel tizennyolc hónapja üzemel az ország legmodernebb etanol gyára, aminek működése nem várt sikert hozott a cégnek. A Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója, Reng Zoltán nyilatkozott a Dunaújvárosi Hírlapnak.

Gallai Péter

Reng Zoltán a gyár 2012. áprilisi indulásának első napjától vezeti a céget.

– Elég hamar, egy hét alatt elértük a teljes kapacitást, az azóta eltelt idő pedig minden tekintetben sikeres, stabilan nőtt a forgalmunk. A legnagyobb meglepetés a DDGS (gabonatörköly) iránti hatalmas kereslet volt, ami az etanolgyártás mellékterméke és állati takarmányozásra lehet használni. Ez elvileg a technológiai melléktermék, de mi inkább fő terméknek nevezzük. Ebből 160 ezer tonnát állítunk elő évente, egyharmadát a hazai piacon, a többit külföldön értékesítjük, Izraeltől Írországig, de ötször ennyit is el tudnánk adni. Itthon szeretnénk tovább terjeszkedni, fontos szempont, hogy Dunaföldváron csak GMO és antibiotikum mentes hazai kukoricát dolgozunk fel, a magas minőségű, nagy tápértékkel bíró, fehérjében gazdag DDGS sok helyen kiválthatja az import szóját. Ami pedig az etanolt illeti: egy év alatt 520 ezer tonna kukoricát dolgoztunk fel, az első nyolc hónapban 30 milliárd forintos árbevételt könyvelhettünk el, idén 40-45 milliárdot, jövőre pedig 60 milliárddal kalkulálunk. Az eredmények láttán már folyamatban van a gyár 30 százalékos kapacitásbővítő beruházása. Nőtt a közvetlen munkavállalók száma is, már százan vannak, kimondottan helyiek, régióbeliek, köztük újvárosiak.

Az etanolt egyébként teljes mértékben külföldön értékesítik, kilencven százalékát vasúton szállítják, a maradékot közúton és uszályon. – Van három tartálykocsink, ezek folyamatosan hordják a város határában lévő, vasút mellé épült átfejtőbe a készterméket, innen heti három-négy szerelvény indul Európába. Ami a jövőt illeti: Amerikából, Brazíliából olyan olcsón érkezik az etanol, hogy a rotterdami kikötőben ezekkel kell versenyeznie a sokkal közelebbről érkezőnek.

Reng Zoltán beszélt az ellenük megfogalmazott kritikáról is, miszerint feltornázzák a takarmányárakat: – Azért a világpiacon elég kicsik vagyunk ahhoz, hogy bármilyen formában is befolyásolni tudjuk az árakat, sokszor megkapjuk, hogy mi felelünk a drága alapanyagért. Csak egy példa: 2012-ben rekordmagasan voltak az árak, ami nagy részben a spekulációnak volt köszönhető, nem esett ki ennyi termény. Idén viszont meg soha nem látott mélységben jár a jegyzés, ebből is látszik, nekünk semmi közünk ehhez. Magyarország is minden évben termel exportra, így volt ez az aszályos 2012-ben is. A gazda viszont annak örül, ha van stabil piaca és biztosan, rövid időn belül megkapja a pénzét. Mi csak egy vagyunk a sok közül, aki kukoricát vesz, de hozzáadott értéket is előállítunk. Az igazunkat mindig az elérhető legjobb tudással igyekszünk alátámasztani, amit a minket támadók nem tudnak felmutatni. Nos, az üzemidő kezdete óta egy panaszt sem kaptunk a földváriaktól, a berendezések az előírt hatósági követelményeket bőven túlteljesítik, a kéményből pedig nem mindenféle ártalmas anyag kerül a levegőbe, hanem zömében vízgőz. Rendszeresek az ellenőrzések és a finanszírozónak, a két amerikai banknak ezen a téren is szigorú elvárásai vannak. A bioüzemanyag gyártás lényege: egy liter etanol előállításához mennyi üvegházhatású gáz kibocsátást takarítunk meg a fosszilis üzemanyaghoz képest, ez a mi esetünkben közel 60 százalék. Azt viszont látjuk, hogy a jövőben sokkal intenzívebben kell tájékoztatást adni magunkról, hogy elkerüljük a pletykákat. A gyár a tulajdonosi filozófia részeként fontos része szeretne lenni a helyi közösségnek. Amellett, hogy jelentő iparűzési adót fizetünk, támogatjuk a civil szervezeteket, a szociális szerepvállalás terén is erősek vagyunk. Hosszútávra tervezünk, ezt a gyárat nem lehet összecsomagolni és elvinni.

Közvetett módon kilencszáz ember

A gyár közvetett módon kilencszáz embernek ad megélhetést, és nagyjából nyolcvan kilométeres sugarú körből vásárolnak. Készült egy hatástanulmány, amit a Magyar Tudományos Akadémia is leellenőrzött, miszerint egy üzemnek mennyi a nemzetgazdasági hatása, ez jelen esetben 250 millió euró. A tulajdonos a Kárpát medencében öt-hat ilyen üzemet tervez, itthon Mohácson elkezdődött egy még nagyobb építése, de egy brüsszeli döntés miatt be lett fagyasztva a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!