Gazdaság

2014.05.27. 19:55

Világtalálkozó: dunaújvárosi kézművesek voltak a házigazdák

Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Világtalálkozót, melynek fő rendezvényének egyik helyszínén, a Gyermekuradalomban dunaújvárosi kézművesek várták a látogatókat.

Kőhalmi Kálmán

A IV. Magyar Világtalálkozót május 18-a és 25-e között rendezték meg számos helyszínen, a fő rendezvénynek a budapesti SYMA Központ biztosított helyszínt. A bejárattól rögtön jobbra egy két-ezer négyzetméteres terület várta a gyermekeket és természetesen szüleiket gazdag programokkal, mesemondással, ősi, népi hagyományaink felidézésével és kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal. A színvonalasan kialakított helyszín díszítése is a dunaújvárosi, kistérségi kézművesek ügyes munkáját dicsérte, a Világfalu három napja során is ők fogadták az érkezőket, vezették be őket a csuhéfonás, babakészítés, bőrdíszművesség, nádhangszerek, virágkoszorúk világának, gyöngyfűzésnek, kosárfonásnak, mézeskalács díszítésének a rejtelmeibe, a múltunkban gyökerező számtalan csodába. A Gyermekuradalom a csemetéket megtaníthatta arra, valódi úrrá, önmagunk urává tehet a manuális munka, és a szülőket sem sorolta szolgai szerepbe, gazdag élményeket, hasznosítható kézműves ismereteket nyújtva számukra is.

Dr. Gubánné Pintér Annamária programigazgató lenyűgöző, lángoló személyiség, süt a szeméből a büszkeség, amikor végigpillant a Világtalálkozó Gyermekuradalmán. Elsőként azzal kezdi, körülnéztünk-e már? Láttuk-e a nagyszínpadon zajló eseményeket, a külhoni magyarokkal és a magyarok kultúrája, műveltsége iránt érdeklődő külföldiekkel való találkozás tereként szolgáló országpavilonokat, a magyar értékeket, hungarikumokat, termékeket bemutató standokat, a test és a lélek, szellem harmóniájához vezető utat megmutató Gyógyító Övezetet? Felhívja a figyelmünket a Gyermekuradalommal szemben található Magyarsághíd előadóteremre. A vonzó témájú előadások helyéül szolgáló teremnek is volt helyi vonatkozása: a rácalmási Lábas István kovácsoltvas munkáit és Pintér Lajos a városban már jól ismert németországi barokk kapujának terveit is kiállították ott.

A gyermekprogram vezetője, dr. Gubánné Pintér Annamária negyedik éve látja el ezt a feladatot, eddig minden alkalommal más helyről hívták a közreműködőket, akik szabadidejüket áldozták fel, ellenszolgáltatás nélkül azért, hogy tudásuk legjavát adva mutassák be, tanítsák a magyar népművészet gazdag tárházát. Idén is a legjobbakkal jöttünk fogalmaz a programigazgató. A Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület (vezetőjük Molnárné Lukács Anita) tagjai nem kis részük dunaújvárosi a díszítést követően, a három napon váltásban, kettesével-hármasával irányították a kézműves foglalkozásokat. A helyi kézművesek részvételét a Világfalu rendezvénysorában a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara is támogatta.

A Gyermekuradalomban idén is nagy volt a forgalom, gyermekcsoportok is érkeztek szép számmal, így Kárpátaljáról is, mely terület a Világtalálkozó díszvendége volt ebben az évben. A gyermekek területének idén a megjelenését, tartalmát az ősmagyarság, a honfoglalás korának világa határozta meg, a programigazgató úgy vélte, ehhez Dunaújváros és térsége hagyományőrző kézműveseinek tudása, kezemunkája illeszkedik legjobban, nem csalódott a választásában.

 

 







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!