Gazdaság

2014.12.14. 19:40

A fűszáltól a bögrééig

A legújabb megyei Év Vállalkozójának csapata a fontos. És a minőségi munka, a jó talaj, a hálás állat.

Pekarek János

– Valahol a lelkemben nem is az Év Vállalkozója címként emlegetem ezt a kitüntetést, hanem az Év Vállalkozásaként! – mondja Zászlós Tibor, aki december 5-én a Művészetek Palotájában vehette át a megtisztelő címet.

A legújabb Fejér megyei kitüntetett, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens azzal magyarázza címe belső átkeresztelését, hogy egy olyan csapat nélkül, amilyen ma Mezőfalván vele dolgozik, sehova se jutna. Hangsúlyozza: a körülötte vezető beosztásokban lévő munkatársai országosan elismert szakemberek. Neki „mindössze” az volt a feladata, hogy meg tudja győzni a kellő önállósággal bíró szakértőket, akik mégis képesek alárendelni magukat a cég érdekeinek: dolgozzanak itt!

– Enélkül képtelenség lenne beilleszkednünk a természeti és társadalmi környezetbe! – hangsúlyozza a vezérigazgató. – A mi cégünk küldetésének tartja a beilleszkedést a társadalomba, ami nélkül hosszú távon nem lehetnénk sikeresek! Ez pedig csak akkor sikerülhet, ha a természettel is harmóniában vagyunk. Ha nem törődünk a talajélettel, a talajerő fenntartásával, akkor azokban a talajokban nem termeszthetünk megfelelő takarmányt az állatainknak. Jó takarmányon viszont egészségesebb húst és tejet adó állatállományunk lesz! Olyan, amelyik hosszú hatásos élettartammal hálálja meg a gondoskodást.

Egy példa: a vezérigazgató irodája előtt, a folyosó falán ott függ legemlékezetesebb tehenük, a Kedves preparált feje. Ez a tehén élete során páratlan rekordot ért el: 139 ezer liter tejet adott!

– Ma az emberiség a biológiai éhezés fázisában van: kötelességünk azon dolgozni, hogy a fenntartható mezőgazdasági szemlélet általánossá váljon – hangsúlyozza Zászlós Tibor. Akinek meggyőződése, hogy a fűszáltól a bögréig nyomon lehessen követni például a tej útját. Azt persze a vezérigazgató is tudja, hogy ma nem itt tartunk – de teljesen biztos abban, hogy csak ez lehet a cél. Az élelmiszer a legfontosabb bizalmi termék!

A mezőfalvai zrt. egyébként nem csak állattenyésztéssel foglalkozik – habár különböző fajtákból álló, jobbára ridegen tartott szarvasmarhái messze földön híresek. Maguk termelik a takarmányt, és vetőmagot is, exportra.

Az Év Vállalkozója 1999-től dolgozik Mezőfalván, Kápolnásnyéken él. Általános agrármérnök és külgazdasági szakmérnök. Két felnőtt gyermeke van, egyikük sem mezőgazdász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!