Gazdaság

2014.05.20. 17:45

A gyár történelme

Dunaújváros - A valamikor szebb napokat látott Dunai Vasmű Gyártörténeti Gyűjteménye kihasználatlan lehetőségek tárháza - véli Molnár Mihály, a Pepper Art vezetője.

Szente Tünde

Molnár Mihály édesapja a Dunai Vasműben dolgozott, ő pedig még középiskolásként nyári szakmai gyakorlatát töltötte a Közgazdasági osztályon. Tavaly egy francia történésszel kereste fel az ISD Dunaferr Zrt. Gyártörténeti Gyűjteményét, s jutott arra az elhatározásra, hogy nemzetközi tanácskozást szervez:

- Meglátva ezt a nagy értékű gyűjteményt, arra gondoltam, hogy ezen keresztül a városra irányíthatnánk nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi figyelmet is. Fölvettem a kapcsolatot Rieder Gábor művészettörténésszel, aki a szocialista képzőművészetről írta a doktori értekezését, s örömmel fogadta a tanácskozás hírét. Egy szerencsés véletlen folytán figyelt fel a projektre Jérome Bazin francia történész, aki hosszú évekig élt Németországban, Eisenhüttenstadtban kutatott, kapcsolatokat ápol lengyel, bolgár, román kutatókkal. Tavaly nyár végén Magyarországra utazott azért, hogy megtekintse a vasmű gyűjteményét, én kísértem el. Elvállalva a konferencia védnökségét, beszélt a volt szocialista országokra szakosodott történészekkel, akik várják a fejleményeket. Két fiatal magyar történész pedig Nagy Nóra Zsófia és Lengyel Zsófia élénken érdeklődik a szocialista brigádmozgalom iránt, áttekintenék a Dunai Vasmű brigádnaplóit, amelyek egy részét magam is láttam a vasmű kultúrházának gyártörténeti gyűjteményében. Összeállítottunk egy kutatási tervet a munkák megkezdéséhez - mondta el Molnár Mihály.

A Dunai Vasmű Gyártörténeti Gyűjteményében a nyolcvanas és kilencvenes években élénk kutatómunka folyt, főként nyugdíjas mérnökök közreműködésével. Sorra születtek az üzemtörténeti munkák, elkészült a vállalat 40 évét feldolgozó kötet, amely előfutára lett az 50 év eseményeit magában foglaló Dunaferr Dunai Vasmű Krónikának. A két éven keresztül folyó munkát Klein András Miklós fogta össze, a kötetet a Dunatáj Kiadói Kft. adta ki 2000-ben. A Szerkesztőbizottság elnöke Horváth István, társelnöke dr. Szabó Ferenc, alelnöke dr. Czinkóczi Sándor, a tagok: Borovszkyné Győr Zsuzsanna, Kozma Erzsébet, Kóré Sándor, dr. Mudra László, dr. Remport Zoltán, dr. Szamosi György, Szente Tünde, dr. Sziklavári János, Zsámbok Elemér voltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!