Gazdaság

2014.07.29. 19:15

Művészetek völgye: Kerekasztal-beszélgetés Navracsics Tibor miniszterrel

Kapolcs - Kreativitás és innováció, egy falu és egy város fejlesztési lehetőségei voltak annak a kerekasztal-beszélgetésnek a középpontjában, amelyen Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter is részt vett a Művészetek völgyében.

Szabó Péter Dániel

Új helyszín idén Kapolcson a Design Terminál udvara, ahol a koncertek mellett hazai vállalkozások, fejlesztések mutatkoznak be a közönségnek. A szervezők rendhagyó kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, ahol a nyitónapon a kreatív szakma képviselői és a már említett Navracsics Tibor mellett Márvány Gyuláné, Kapolcs és Porga Gyula, Veszprém polgármestere is részt vett.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter: A fiatalok számára nyújtsunk olyan megnyilatkozási lehetőséget, ami az első lépés lehet afelé, hogy megérezzék a siker ízét. Fotó: Szabó Péter Dániel

– Alapvető cél, hogy a fiatalok számára nyújtsunk olyan megnyilatkozási lehetőséget, ami az első lépés lehet afelé, hogy megérezzék a siker ízét. Ennek ugyanis óriási felhajtóereje van a jövőt illetően. Másrészt pedig külgazdasági szempontból is alap-vető fontosságú, hogy a fia-tal tehetségek megjelenjenek külföldön. Ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, mert aki szorgalmas és tehetséges, s ki tud sétálni, az úgyis ki fog menni, s befutja a maga pályáját. Az eddigi példák is azt bizonyítják, hogy a tehetséges emberekben nem lehet csalódni – mondta el Navracsics Tibor. A külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte, most kezdjük felismerni, hogy micsoda jelentőségük van a tervezett tárgyaknak az életminőségre. Az országban sok olyan művelődési házban vagy épp köztéren járok, amelyekhez utoljára a nyolcvanas években nyúltak. Ekkor döbbenhetünk rá, hogy micsoda sivár tárgyi környezet is volt az, s milyen tehetséges fiatal alkotóink vannak, akik segítségével változtathatunk ezen, tette hozzá.

A faluban és a városban milyen helye van az innovációnak, a kreatív értékteremtésnek, merült fel a kérdés a kerekasztal-beszélgetésen, amelyre Márvány Gyuláné kapolcsi polgármester rögvest egy helyi példával válaszolt.

– Ebből a szempontból mindegy, hogy kis vagy nagy közösségről beszélünk, a kreativitásra mindenhol van lehetőség. Egy fiatal hölgy például lekvárokat kezdett főzni itt, Kapolcson, s a település neve és a hungarikum szó után szabadon elnevezte kapolcsikumnak. Maga az ötlet is jó, de a névválasztással a régit és az újat ötvözte – mondta el Márvány Gyuláné.

Porga Gyula polgármester Veszprém fejlesztési irányairól beszélt. – A veszprémi közösség néhány kivételtől eltekintve kis- és középvállalkozásokban találja meg a biztos egzisztenciát. Az elmúlt időszakban pozitív folyamatok is elindultak, több nagy cég is itt végzi kutatás-fejlesztési tevékenységét, már most több mint 400 mérnök dolgozik ezeknél a társaságoknál, s ez 600 környékére megy majd fel néhány éven belül. Ez a stabil és megbízható humán erőt biztosító Pannon Egyetemnek is köszönhető, s Veszprémben pont erre próbálunk alapozni. Az Aranyos-völgyben egy inkubátorház- szerű infrastruktúrát, inspiráló munkakörnyezetet szeretnénk kialakítani, amely alkalmas arra, hogy magyarországi kis- és középvállalkozásokat el tudjunk indítani – sorolta a terveket Porga Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!